Кабмінресурс

Поділитися
Низка скасованих Верховним судом рішень, навмисне зволікання з оголошенням результатів першого туру і бомба, підкладена під другий...

Низка скасованих Верховним судом рішень, навмисне зволікання з оголошенням результатів першого туру і бомба, підкладена під другий. Такими бачаться результати роботи Центральної виборчої комісії за тиждень до завершення кампанії. Замість гаранта виборів ЦВК перетворився у загрозу їм.

Центрвиборчком викликав шквал критики і на попередніх президентських виборах, які стали класикою зловживання владою. Але комісія Михайла Рябця ніколи не діяла настільки одіозно, як це робить комісія Сергія Ківалова.

Центрвиборчком постійно порушує закон. Скасування Верховним судом цілої групи рішень Центрвиборчкому — найкраще того підтвердження. Найгучнішим із них було рішення про створення додаткових виборчих дільниць у Росії, прийняте ЦВК наступного дня після завершення встановленого законом терміну. Всі члени комісії розуміли, що це незаконно, але більшість голосували «за».

Після серії відмов вважати агітацією захоплене описання Віктора Януковича в контрольованій владою пресі, ЦВК посіяв нову хвилю страхів серед опозиційних ЗМІ, винісши попередження «5 каналу». Рішення комісії викликало протести як із процедурної точки зору, так і по суті. За законом, комісія не мала права розглядати скаргу про порушення в день голосування, подану пізніше 1 листопада. Крім того, законодавство і здоровий глузд звільняли «5 канал» від відповідальності за показ у прямому ефірі промови Юлії Тимошенко, яка святкувала до закінчення голосування перемогу Віктора Ющенка.

Центрвиборчком не діє, коли зобов’язаний працювати. Хоча Ківалов вважає інакше, комісія має відповідати нарівні з місцевою владою за численні помилки у списках виборців. Спостерігачі неодноразово попереджали ЦВК, що проблема набула небаченого масштабу. За оцінками Комітету виборців України, кожен десятий українець, який прийшов 31 жовтня на вибори, не зміг проголосувати. За даними «ДТ», помилки у списках торкнулися навіть одного з членів ЦВК, який зумів лише з допомогою свого посвідчення довести, що він молодший на 20 років, аніж було зазначено в паперах.

Де голови винних? Комісія не вживала ніяких дійових заходів до першого туру і не демонструє бажання вживати їх нині. Посилання Ківалова на те, що списки неправильно склала місцева влада, звучать непереконливо. По-перше, ЦВК міг організувати перевірку списків силами членів дільничних комісій. По-друге, він повинен був ініціювати показове переслідування хоча б одного з виконкомів, відповідальних за зловживання. І по-третє, комісія була зобов’язана провести розслідування фактів спотворення списків членами виборчкомів. Про те, що вони були, свідчать історії виборців, змушених виправляти своє ім’я по кілька разів.

Можливо, єдиний привід для оптимізму в явно імітованій боротьбі з провалами першого туру — це рішення захистити відкріпні талони. Два видимих і два закритих знаки захистять талони від масового копіювання на кольоровому ксероксі, як це було перед першим туром. Але, попри всі плюси цього рішення, слід зазначити, що технологія багаторазового голосування на різних дільницях спеціально відібраними людьми 31 жовтня в більшій частині України зазнала невдачі. Злочинців віджахнули спостерігачі з відеокамерами.

Центрвиборчком заважає нормальному проведенню виборів. Відсутність результатів першого туру до 10 листопада жирною плямою лягла на репутацію комісії. Як висловився один із її старих членів, вона за сім днів підірвала можливості, які створювала сім років.

Проблема навіть не в затримці важливої для країни інформації. Проблема в тому, хто й чому її влаштував.

Більшість причетних до теми людей упевнена: мета затягування часу — перешкодити Ющенку використати переваги першого місця за підсумками першого туру. Штаби Януковича вже в ніч із 31 жовтня на 1 листопада знали, що Ющенко набрав найбільше голосів. Рішення комісії зупинити електронний підрахунок на позначці 97,67% і зволікати з паперовим підрахунком до останнього дня дало команді кандидата від влади три переваги.

Перша: 10 із 20 днів, які розділяють тури, у телевізійних діаграмах першим стояло прізвище Януковича. Голоси за Ющенка рахували в останню чергу як в електронній системі, так і силами членів виборчкомів. Із 2,33% голосів, не врахованих системою за рішенням комісії, більша частина належала Ющенку. За оцінкою члена ЦВК від «Нашої України» Андрія Магери, Ющенко переміг у 44 із 49 округів, паперові протоколи про результати виборів у яких нібито надійшли в комісію із запізненням.

Друга: відсутність результатів виборів позбавила кандидата від опозиції права відновити виборчий тур. Він потрапив у невигідне становище, порівняно з прем’єром Януковичем, який продовжував пропагувати соціальну політику свого уряду. Вихід Ющенка на мітинг у Києві був негайно оскаржений його опонентами.

І третя: провокуючи Ющенка відсутністю даних про його проміжну перемогу, команда Януковича розраховувала затягнути опонента в улюблену пастку і примусити його ввійти в роль радикального екстреміста. Як очікували політтехнологи Януковича, Ющенко мав влаштовувати скандали в ЦВК, виводити людей на вулиці й агресивно розсипати на телеекранах прокльони на адресу злочинної влади. В очах звичайних людей це виглядало б кепсько. Тоді як Янукович думає про підвищення пенсій і зарплат, Ющенко через соті відсотка влаштовує істерики, заважаючи змученій ЦВК спокійно дорахувати голоси. Телеглядачам укотре показали б, хто думає про країну, а хто одержимий ідеєю потрапити на перше місце. До честі команди Ющенка, після бурхливої реакції перших днів вона зуміла відгризти собі лапу й вийти з капкана.

Лихо в тому, що в цю нечисту гру втягнули Центрвиборчком. Дані, які вдалося отримати, переконують, що маніпуляції з підрахунком голосів здійснювалися за прямої участі працівників комісії. Ключову роль в іграх з електронною системою відіграла людина на ім’я Сергій Катков. За місяць до виборів він замінив керівника комп’ютерного управління ЦВК, який прийшов із Ківаловим. Протягом цього часу він під приводом тестування й перевірки системи отримав від розробників — компанії «Проком», яка входить у корпорацію «Атлас», — усі ключі й коди. Саме в цей період, на думку одного з експертів, до системи було підключено додатковий канал зв’язку. За його оцінкою, канал було врізано між транспортним сервером, на який надходять електронні протоколи окружних виборчкомів, і центральним сервером, де відбувається узагальнення даних. Цей канал дозволив стороннім людям переглядати надіслані протоколи й визначати, які з них повинні потрапити на центральний сервер.

Це пояснює дивну поведінку системи в ніч і в перший день після виборів. Саме через зовнішнє маніпулювання перші результати голосування показали величезну перевагу Януковича. Звіряння часу відправлення даних з округів і часу їх приходу на центральний сервер ЦВК показує, що протоколи з областей, у яких висока підтримка Ющенка, йшли десятки годин! Зовнішнє втручання зумовило надходження даних порціями. За словами розробників, чия репутація підтверджена багаторічними замовленнями комісії, парламенту, Міністерства внутрішніх справ та інших специфічних клієнтів, система настроєна так, що максимальний час викачування даних становить 25 хвилин. Це означає, що максимум щопівгодини на сервер ЦВК мали потрапляти протоколи з округів, на яких їх було складено. Але дані надходили з годинними або двогодинними перервами, притому великими пакетами. Пояснення просте. Цей час люди, котрі незаконно керували транспортним сервером, витрачали на перегляд даних і виділення зручних для свого кандидата протоколів для пересилання в ЦВК.

За нашими даними, спотворення протоколів на рівні електронної системи не було. Це вибірково перевірили 1 листопада, коли всій комісії стало зрозуміло, що системою маніпулюють. Проте після досягнення позначки 97,67% Ківалов віддав розпорядження її вимкнути. Чим він керувався: зобов’язаннями перед людьми, котрі інтегрували в ЦВК Каткова, чи побоюванням, що система дає брехливі дані, знає лише він сам.

Каткова усунуто від роботи. Але інших заходів для захисту системи від незаконного втручання ніхто не вживає. За деякими даними, глава комісії схиляється до ідеї взагалі відмовитися від використання електронної системи підрахунку. Попри всю складність ситуації, слід зауважити, що це єдиний варіант швидкого виявлення переможця. Рішення перейти до підрахунку лише паперових протоколів загрожує затягнути фінал виборів і збільшити ймовірність «корекції» протоколів.

Найменше в цьому зацікавлений Ющенко, який чисто виграв перші два тижні кампанії після першого туру. На надзвичайно важливі рішення публічно підтримати його, прийняті Олександром Морозом і Анатолієм Кінахом, команда Януковича змогла відповісти лише союзом із Наталею Вітренко, яка відмовляється визнавати, що її пік у політиці вже позаду. Джерела свідчать, що на цьому тлі судова війна з метою визнання виборів недійсними — тепер одна з рушниць, до якої готові вдатися ті радники Януковича, котрі розуміють, що справи кепські.

І ЦВК знову не на боці закону. Його рішення скасувати результати виборів в окрузі №100 у Кіровограді видається викликом. Замість підрахувати результати виборів після того, як окружна комісія злочинно відмовилася зробити це, Центрвиборчком визнав їх такими, що не відбулися. Це удар по Ющенку, який набрав найбільше голосів у цьому окрузі. Але, що значно гірше, це бомба під другий тур виборів. Створений комісією прецедент відчиняє двері для їх зриву кандидатом від влади, якщо він програє бій. Симпатики Януковича у виборчкомах, де їх більшість, просто не прийдуть підписувати протоколи. За логікою Центрвиборчкому, вибори в цих округах буде скасовано.

Я далекий від того, щоб вважати Центрвиборчком головним злом на цих виборах. Він — ще один продукт системи, прагнення позбутися якої становить основу підтримки Ющенка. Всупереч правилам демократії, здоровому глузду й совісті, Центрвиборчком був сформований переважно з представників пропрезидентських сил. Із 15 місць у комісії опозиційні партії отримали чотири: два — комуністи і по одному соціалісти з «Нашою Україною».

На членів комісії з боку команди кандидата від влади чиниться величезний тиск. Грошима, справами, погрозами, стеженням. Автор статті не має у своєму розпорядженні підтвердження інформації, що член комісії Марина Ставнійчук бере гроші від Андрія Клюєва. Але її голосування в цьому складі ЦВК зруйнувало її блискучу репутацію в очах журналістів, створену роботою в попередньому складі. Люди з оточення Ківалова спростовують дані про кримінальні справи стосовно його дочки та зятя, які нібито тримають його на гачку прокуратури. Але вони визнають, що він не самостійний у значній частині своїх рішень.

ЦВК не можна назвати сліпим знаряддям влади. За оцінками зсередини і ззовні комісії, лише п’ять її членів налаштовані незаперечно дотримуватися інтересів кандидата від влади. Решта у вирішальний момент здатні сказати «ні», особливо якщо побачать, що інший кандидат виступив на голову сильніше.

Однак надійним засобом захисту виборів від зловживань їх не назвеш. Таким засобом нині може стати лише позиція звичайних людей. Виборці повинні перевірити себе у списках, спостерігачі — щосили боротися з порушеннями на дільницях, а члени комісій — будь-що одержати офіційні протоколи про результати голосування. Як висловився один із членів комісії, «протоколи буде нічим крити».

Сформована й маніпульована владою ЦВК провести чесні вибори не в змозі. Питання нині в тому, наскільки вона заважатиме.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі