2021 рік буде важким для Європи — CNN

Поділитися
COVID-19, Brexit та «міжнародна політична бійня» 2020 року дестабілізували континент.

2020 рік був досить важким для Європи, однак 2021-й навряд чи буде кращим. Важко знайти європейця, який би захотів прожити 2020 рік повторно. COVID-19, Brexit та міжнародна політична бійня дестабілізували континент та посилили напруженість, яка роками затьмарювала Євросоюз. Але ці проблеми нікуди не зникнуть у 2021 році, пише CNN.

Якщо пандемія коронавірусу завершиться, напруга між ЄС та Великою Британією спаде, а президент США Дональд Трамп припинить дестабілізувати міжнародну політику – в Європи з’явиться шанс вирішити проблеми, які підривали блок, але це буде непросто.

Певною мірою кризи 2020 року замаскували виснажливу відсутність єдності в ЄС. Незважаючи на всі високі амбіції Брюсселя щодо більшої інтеграції та перетворення на незалежну глобальну силу, ЄС зіштовхнувся з внутрішніми проблемами, що стосуються дотримання верховенства права та узгодженої стратегії взаємодії з Китаєм.

Верховенство права є, мабуть, найлегшою проблемою для вирішення. Після місяців болісних переговорів держави-члени блоку домовились як про довгостроковий бюджет, так і про пакет відновлення економіки після COVID. Країни, які найбільше постраждали від пандемії, вкрай потребують цих коштів.

Однак Польща та Угорщина намагалися заблокувати бюджет. Уряди Віктора Орбана та Матеуша Моравецького заперечували проти того, щоб кошти були прив'язані до дотримання верховенства права, що не дивно, оскільки обидва уряди зіштовхнулися з розслідуваннями щодо порушень на рівні ЄС. Звинувачення, висунуті обом країнам, варіюються від придушення урядових критиків до підриву незалежності судової влади.

Вже давно були припущення, що Брюссель намагатиметься прив'язати бюджет ЄС до верховенства права. На жаль, спроби зробити це під час пандемії та економічної рецесії посилили вплив вето, на яке має право кожна держава-член. У цьому конкретному випадку непоступливість у Будапешті та Варшаві в кінцевому підсумку призвела до компромісу в Брюсселі.

Прив'язка верховенства закону безпосередньо до грошей ЄС сама по собі не є поганою ідеєю. Але якщо більше однієї нації починають розмивати межі, обмежуючи свободи та підриваючи незалежність суддів, неминуче стає зрозуміло, що ці держави підтримують одна одну на рівні ЄС.

До Brexit не лише Велика Британія мала популістські рухи, які агітували вийти з ЄС. Однак, через чотири роки євроскептичні партії Європи більше не прагнуть вийти з блоку - тепер вони хочуть контролювати союз.

Представники ультраправих політичних партій вважають, що європейський євроскептичний рух має потенціал для зростання, навіть коли нормалізація відновлюється після Brexit, а Джо Байден, прихильник ЄС, замінює Дональда Трампа на посаді президента США. ЄС переживає вічну кризу з 2010 року і не вирішив жодної з проблем, які спричинили ці кризові ситуації, будь то економічна, міграційна чи коронавірусна криза.

2021 рік може стати як періодом вирішення цих проблем, так і періодом їхнього загострення. Вибори мають відбутися у кількох державах-членах, у тому числі в Німеччині та Нідерландах - двох впливових країнах ЄС. В обох державах є потужні євроскептичні популістські рухи.

Навіть зазнавши поразки на виборах, популісти можуть претендувати на політичні перемоги.

"Коли популісти падають, основні партії бачать можливість підібрати ці голоси і контролювати праву владу своїх партій. Коли вони, зрештою, приймають ультраправі ідеї, ці ідеї проникають на рівень ЄС і змінюють динаміку в Брюсселі", - каже Кетрін Де Фріз, професор політології в Міланському університеті Бокконі.

Незважаючи на те, що популісти не очікують найближчим часом здобути владу в Німеччині чи Нідерландах, вони бачать можливості працювати з колегами в інших країнах Європи.

Питання, на яке держави ЄС повинні дати відповідь у 2021 році: яку позицію Європа займе на міжнародній політичній арені.

Президентство Трампа змусило Європу серйозно задуматися про свої відносини із США.

Впродовж останніх кількох років у Брюсселі поширювали термін "стратегічна автономія". Іншими словами, ЄС прагне бути більш самостійним у таких сферах, як безпека, економіка, ланцюги поставок та зміна клімату. Насправді це нагадує спробу стати однією з трьох головних держав, поряд із США та Китаєм.

"Європейці не мають ілюзій, що США збираються до кардинально змінити підхід до Китаю", - говорить Ерік Браттберг, директор Європейської програми Фонду Карнегі за міжнародний мир у Вашингтоні. Однак, Європа розуміє, що політика США відносно Пекіна буде більш передбачуваною за президентства Байдена.

Дійсно, наміри ЄС поводитися незалежно від США на міжнародній політичній арені були яскраво підтверджені інвестиційною угодою Китаю з ЄС.

"Багато європейських країн, особливо Німеччина, експортують величезні суми до Китаю і не хочуть обмежувати цей потік доходів", - додає Браттберг.

А прагнення Брюсселя до спільної політики безпеки та оборони, швидше за все, спричинить ще більший розкол.

Не секрет, що президент Франції Еммануель Макрон хотів би, щоб Європа взяла на себе більший контроль над власною безпекою. Також не секрет, що керівництву Німеччини, Нідерландів, Португалії та багатьох інших країн «дуже неприємно» розглядати перспективи нарощування величезного військового потенціалу на всьому континенті – навіть тут можна спостерігати відсутність єдності.

2020 рік був дуже важким для ЄС. Блок страждав не лише від зовнішньополітичних проблем, а й від внутрішнього розколу, і наслідки цього розколу чекають на ЄС після 2020 року. Чи зможе Європа подолати ці тріщини, покаже час, резюмує CNN.

Раніше журнал The Economist обіцяв, що 2021 рік буде непередбачуваним. А Saxo Bank запропонував власну серію «шокуючих прогнозів». Але чи закінчиться пандемія в найближчому майбутньому? Відповідь на це дає британська газета The Guardian. У 2020 році звичний світ несподівано стрімко і безжалісно став іншим. Мабуть, нічого схожого  не було з часів аварії на ЧАЕС. Звичайні  речі — спілкування з близькими, свобода переміщення, відвідини  театру чи кіно — раптом стали розкішшю, змінили і форму, і зміст. Про те, які глобальні тенденції принесе 2021 рік читайте в статті Сергія Корсунського "Нудно не буде".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі