2021 рік може стати початком десятиліття економічного зростання — FT

Поділитися
2021 рік може стати початком десятиліття економічного зростання — FT
Є вагомі підстави вважати, що попереду на світ чекає період соціального та економічного прогресу.

Століття тому світ поборов епідемію грипу 1918-1920 років. Це була одна з найбільш смертоносних епідемій в історії, однак, період занепаду поступився місцем десятиліттю справжньої соціальної революції, активізації фінансових ринків, нової музики, мистецтва та моди. З настанням 2021 року можна сподіватися, що на людство чекає десятиліття соціального та економічного прогресу, пише Financial Times.

Прорив у розробці декількох ефективних вакцин проти коронавірусу приносить надію, але чи дійсно світ зможе здолати пандемію вже в 2021 році? Якщо це дійсно станеться, і не останню роль у цьому відіграють зусилля урядів країн з поширення програм вакцинації, то можна припустити, що на світ чекає «економічний вибух», який може відбутися лише раз у століття.

Неважко знайти «економічні» причини, чому 2021 рік може стати початком періоду зростання. Коронавірусна криза стала найрідкіснішим видом економічних депресій, спричинених навмисним скороченням виробничих потужностей. Можна спрогнозувати, що уряди знімуть усі обмеження, як тільки стане безпечно. І попит буде.

Навіть попри те, що багато людей втратили роботу, більшість із них почали зберігати свої заощадження і не змогли витратити стільки, скільки витрачали раніше, адже магазини та ресторани були зачинені, а розваги та масові святкування скасовані. Зворотним боком незапланованого зростання заощаджень домогосподарств є майбутнє бажання витратити кошти. З закінченням пандемії більша частина цього «відкладеного попиту» буде звільнена. Більше того, політична підтримка сильного зростання попиту - державного дефіциту та надмірно вільної монетарної політики, ймовірно, буде діяти ще протягом тривалого часу.

Це не просто кількісна справа перезавантаження активності та підйому покупок. Те, на що люди будуть витрачати гроші, швидше за все, стане відображенням нової епохи.

Карантинні обмеження непропорційно вплинули на більш «гедоністичний» спектр культури споживання: люди менше ходять у кафе та ресторани. Однак, якщо вакцинація допоможе сформувати «колективний імунітет», це стане поштовхом для відкриття другого дихання індустрії розваг: люди будуть активно влаштовувати вечірки, щоб компенсувати епоху самоізоляції.

Така оптимістична впевненість є найбільш невловимим компонентом економічного зростання. Віра в добрі часи може спонукати споживачів робити більше покупок, а підприємства інвестувати в більші потужності, робітників шукати кращі робочі місця – все це сприяло б тривалому періоду зростання.

Це оптимістичний сценарій. То що ж може піти не так? Багато речей могли б спровокувати «негативний сценарій», серед них паніка політиків, які ризикують зупинити економічний бум ще до того, як він набере повних обертів.

Для прикладу, у Великій Британії двадцяті роки минулого століття не стали «чистим періодом зростання» через згубну монетарну політику. Передчасне посилення монетарної політики є загрозою для нового періоду економічного та соціального прогресу.

Інший ризик полягає в тому, що розгортання програм вакцинації може зіштовхнутися з проблемами або зайняти занадто багато часу, або нові мутації зроблять вірус «резистентним» до вакцин. Мутація коронавірусу може зробити людей ще більш обережними у своєму соціальному та економічному житті.

Навіть якщо пандемія буде переможена, психологічні рубці від безпрецедентних подій минулого року можуть зробити людей занадто обережними та консервативними. Однак найбільше занепокоєння викликає те, що велика частина економіки  і суспільства занадто сильно постраждала після пандемії.  

Тимчасові політичні заходи спромоглися запобігти банкрутству. Але багато компаній все ще будуть дуже «глибоко під водою, щоб повернутися живими». Знову ж таки, поза економікою лежить психологія. Багато людей будуть переживати втрати близьких людей та шок ізоляції ще довгі роки, резюмує видання.

Раніше журнал The Economist обіцяв, що 2021 рік буде непередбачуваним. А Saxo Bank запропонував власну серію «шокуючих прогнозів». Але чи закінчиться пандемія в найближчому майбутньому? Відповідь на це дає британська газета The Guardian. У 2020 році звичний світ несподівано стрімко і безжалісно став іншим. Мабуть, нічого схожого  не було з часів аварії на ЧАЕС. Звичайні  речі — спілкування з близькими, свобода переміщення, відвідини  театру чи кіно — раптом стали розкішшю, змінили і форму, і зміст. Про те, які глобальні тенденції принесе 2021 рік читайте в статті Сергія Корсунського "Нудно не буде".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі