UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада відновила повноваження НАЗК, скасовані Конституційним судом

Депутати ухвалили необхідний для цього закон.

Верховная Рада приняла закон №4470 “Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції”. За документ в цілому проголосували 300 депутатів.

 "Метою цього законопроекту є усунення законодавчих прогалин, що виникли у зв’язку з втратою чинності окремих положень Закону України “Про запобігання корупції” відповідно до Рішення Конституційного Суду України № 13-р/2020 від 27.10.2020, забезпечення належного функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції та інституційного механізму запобігання корупції, а також встановлення додаткових особливостей щодо здійснення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції стосовно суддів, суддів Конституційного Суду України, які спрямовані на забезпечення дотримання гарантій незалежності вказаних осіб”, - йдеться у пояснювальній записці.

Законом визначено порядок реагування НАЗК на виявлення порушень антикорупційного законодавства, а також на виявлення ознак корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень. Крім того, в документі прописаний порядок встановлення деяких особливостей такого реагування з боку НАЗК у разі вчинення відповідних правопорушень суддями або суддями КСУ. Також закон відновлює відкритий цілодобовий доступ до Єдиного реєстру декларацій чиновників. 

Крім того, закон передбачає:

Читайте також: Комітет рекомендував Раді ухвалити за основу та в цілому законопроект про відновлення повноважень НАЗК

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень.

9 грудня Венеціанська комісія опублікувала терміновий, спільний з Генеральним директоратом з прав людини та дотримання законності Ради Європи висновок про законодавчу ситуацію щодо механізмів протидії корупції відповідно до рішення Конституційного суду України. Зокрема, Венеціанська комісія наголошує, що боротьба з корупцією є важливим елементом держави, яка послуговується верховенством закону, але також важливим залишається і повага до Конституції та конституційна справедливість.

Наступного дня ВК опублікувала другий терміновий висновок щодо реформи Конституційного суду. Зокрема, Венеціанка порадила Раді розглянути можливість чіткіше висловити свій передбачуваний намір обмежити обсяг рішень Конституційного Суду з конкретних питань, поставлених сторонами перед цим. 

Президент Володимир Зеленський заявив про те, що рішення Венеціанської комісії щодо Конституційного суду врахують під час підготовки судової реформи. За його словами, юристи Офісу президента та Верховної Ради вже аналізують висновки й рекомендації.

Свою позицію щодо висновків Венеціанської комісії висловили і в Конституційному суді. Там також пообіцяли врахувати зауваження у своїй подальшій роботі.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив про те, що позиція Венеціанської комісії з багатьох питань щодо рішення Конституційного суду збігається з позицією парламенту.

Можновладці, яким адресувалися поради та висновки Венеціанської комісії, зрозуміли їх кожен по своєму. Детальніше про те, що порадила Венеціанська комісія, читайте у статті Геннадія ДрузенкаУкраїнські бешкетники та Венеційка”.