UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд попередили про колосальні втрати майбутнього врожаю через нинішню газову кризу

Йдеться про небезпеку світової продовольчої кризи в 2022-2023 роках.

Україні слід подбати про власну продовольчу безпеку, оскільки через нинішню газову кризу Україну в цьому році чекають колосальні втрати врожаю. Про це заявили в Українському союзі промисловців і підприємців.

Як пояснюють в УСПП, небезпека полягає в кризі хімічної промисловості, яка одна з найбільш постраждалих від газової кризи, постачає на внутрішній ринок і без того дефіцитні в Україні мінеральні добрива.

"Тут газ є сировиною і складає до 80% собівартості кінцевого продукту – мінеральних добрив. Така ситуація ставить під загрозу ефективність весняної посівної. Вже нині вітчизняні аграрії використовують норми добрив, значно нижчі, ніж в ЄС і США, а цьогоріч цей показник просяде ще на 9-10%. Безпосередній вплив на врожайність колосальний", - зазначають в УСПП.

Читайте також: Україна залишається у хвості рейтингу продовольчої безпеки в Європі

На сьогодні забезпеченість вітчизняних с/г підприємств мінеральними добривами для проведення польових робіт становить у середньому 11%. Такі дані УСПП наводить з посиланням на інформацію уряду.

Знижені поставки вітчизняних виробників компенсуються імпортними поставками, що на початок поточного сезону зросли втричі. По деякім позиціям цей показник вже становить 50%.

"Кінцеві компанії-бенефіціари постачальників нам добрив – це переважно російські. Висновки тут очевидні", - наголосили в Союзі промисловців і підприємців.

Читайте також: У разі зняття заборони на ввезення російських добрив Україні загрожує продовольча криза – ЗМІ

Інша причина – ціни на газ вдарили не тільки по українському хімпрому, але й європейському. В багатьох країнах скоротили виробництво мінеральних добрив. Внаслідок цього формується дефіцит даної групи товарів на міжнародному ринку в цілому.

"УСПП наполягає на тому, щоб уряд провів цільову зустріч з представниками постраждалих галузей промисловості щодо мінімізації негативного впливу, спричиненого різким зростанням вартості енергоносіїв", - йдеться в повідомленні.

Як наголошують в УСПП, критично важливо унезалежнюватися від імпорту мінеральних добрив та натомість завантажувати наявні українські потужності. Головне питання - ціна на газ, а також обсяги його поставок для хімпрому.

Для забезпечення продовольчої безпеки уряду також необхідно розробити план дій щодо створення достатніх резервних запасів зернових культур, покращити логістичні ланцюжки в АПК, стан сховищ для овочів тощо.

"Це комплексна системна робота, і такі кроки, як держрегулювання цін на соціальні групи товарів чи ініціатива з так званими "продуктовими картками" – лиш мала частина, яка також має і перестороги. Зокрема, і з тієї точки зору, що уряд має враховувати не тільки платоспроможність споживачів, але й стан промисловості", - наголосили в УСПП.

Питання забезпечення власної продовольчої безпеки стає ще більш актуальним на фоні схожих проблем у світі.

Читайте також: Китай закупив понад половину всієї пшениці світу та провокує світове подорожчання продовольства

Так, споживання добрив зменшили в ЄС. Під кризу попала кавова індустрія в Бразилії, фермери США скоротили посіви. Погодні умови спричинили дефіцит продукції з Австралії, деяких країн Азії тощо.

"Йдеться вже про небезпеку світової продовольчої кризи в 2022-2023 рр. Найактивніше в даному напрямі себе веде Китай. Уряд цієї країни оприлюднив "План дій по збереженню продуктів харчування" ще у листопаді 2021 року, паралельно збільшивши імпорт зернових та іншої продукції АПК", - підкреслюють в УСПП.

Читайте також: Посушлива осінь справить негативний вплив на врожай наступного року - прогноз Національної академії аграрних наук

Нагадаємо, в Україні працює 5 великих заводів з виробництва азотних добрив. Три з них належать Дмитру фірташу - група Ostchem (Черкаси, Рівне, Сєвєродонецьк), а також ДніпроАзот і Одеський припортовий завод (ОПЗ).  Заводи Групи Ostchem в 2020 році виробили 2/3 всіх азотних добрив в Україні.

Протягом останнього року компанії з орбіти Дмитра Фірташа щонайменше двічі потрапляли в резонансні розслідування щодо спроб отримати дешевий газ. ZN.UA писала про це в публікаціях:

  Проте, обидві спроби можна вважати невдалими

Втім, як показує досвід поточного року, навіть виростивши рекордний врожай, його можна просто вивезти з країни. Чиайте про це в матеріалі Лариси Гук та Сергія Следзя - "Вивозити, по суті, вже нічого: трейдери експортували з України близько 10 млн т (понад 75%) продовольчої пшениці нового врожаю".

Читайте також: Стало відомо, в які країни Україна вивозила цьогорічний врожай - дані Держмитслужби

Крім того, починаючи з 2015 року, коли відбулася дерегуляція ринку, держава не має інформації про те, якої якості зерно збирають фермери

Ще одна проблема, про яку писала редакторка відділу економіки ZN.UA Юлiя Самаєва в статті "Держрезерв вичерпано", у 2020 році виявилося, що Державний резерв України порожній. Людину, яка ініціювала та провела позапланові перевірки на держпідприємствах, що входять до Держрезерву, виявивши численні порушення, звільнено без зрозумілих підстав та будь-яких пояснень. 

Ще через рік у Держрезерві заявили про прострочені запаси зерна та відсутність фінансування.  Хоча ще у 2015 році уряд доручив Держрезерву освіжити запаси зерна, буквально продавши старе і купивши нове. Держрезерв вимогу виконав лише частково: старе продав, а от нового не закупив