UA / RU
Підтримати ZN.ua

Fitch Ratings назвав слабкі місця України для отримання коштів МВФ

Ризики, як вважають в агентстві, частково пов’язані з впливом олігархів, проросійських інтересів та проблемами судової влади.

Можливі проблеми з підтримкою президента Володимира Зеленського з боку парламенту, а також скупчення російських військ поблизу східного кордону України є складовими ризиків, які ослаблюють рейтинг України та можуть вплинути на швидкість отримання коштів від Міжнародного валютного фонду. Такі прогнози дає Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.

"Виконання вимог SBA (stand-by, - ред.) багато в чому залежить від здатності президента Зеленського отримати парламентську підтримку свого законодавчого порядку денного", - йдеться в огляді.

Читайте також: МВФ "продавив" Україну на відміну податку на виведений капітал

Як зазначає агентство, попередній прогноз щодо нерівномірного виконання програми stand-by (SBA) і лише часткового надання двох траншів у 2021 році, виправдалися.

"Аналогічно, базовим варіантом Fitch є лише часткове вивільнення решти 2,2 мільярда доларів коштів SBA наступного року", - прогнозує агентство.

Зазначається, що попри впровадження у 2021 році антиолігархічних заходів, а також попри попередні кроки щодо судової системи та корупції, які здійснюються у рамках зобов'язань за програмою stand-by, повільне розв'язання цих питань підкреслює виклики, які стоять перед українським президентом.

Читайте також: МВФ "продавив" Україну на відміну податку на виведений капітал

"У тому числі - через неочікувані зміни Конституційного Суду", - зазначає Fitch.

Ризики реалізації президентської політики, як вважають в агентстві, частково пов’язані з впливом олігархів, проросійських інтересів та судової влади.

"У ширшому плані показники управління покращилися, але залишаються слабким місцем рейтингу", - йдеться у прогнозі.

Також, Fitch вказує на скупчення російських військ поблизу східного кордону України, що посилює геополітичні ризики, а відтак, послаблює рейтинги України.

"Останні повідомлення про скупчення російських військ поблизу східного кордону України підкреслюють ризики геополітичного характеру, що послаблює рейтинги. Основним припущенням нашого серпневого огляду було те, що конфлікт з Росією не загострюється до точки компрометації загальних економічних показників", - зазначає Fitch.

Також, в агентстві додають, що відсутність військового загострення на східних кордонах агентство поки залишає базовим варіантом для прогнозів по Україні.

Читайте також: МВФ "продавив" Україну на відміну податку на виведений капітал

Серед позитивних факторів Fitch називає довіру до політичної бази, яка підкріплюється гнучким обмінним курсом, таргетуванням інфляції та розумною фіскальною політикою, а також підтримує стійкість до шоку від Covid-19.

Вказується на зменшення державного боргу, яке було перервано пандемією, але відновилося цього року, а валютні резерви продовжили збільшуватися.

Читайте також: МВФ "продавив" Україну на відміну податку на виведений капітал

Також, наголошується, що фіскальні показники перевищили очікування після перегляду Fitch суверенного рейтингу України в серпні. У 2021 році бюджет був майже збалансований, хоча витрати традиційно збільшуються ближче до кінця року.

"Другий рік поспіль бюджетно-фінансові перевищення (в основному зумовлені сильним зростанням доходів після недовиконання видатків у 2020 році), продовжить останній рекорд фіскальної обачності, закріпленої за цілями МВФ", - зазначають в Fitch.

Читайте також: МВФ "продавив" Україну на відміну податку на виведений капітал

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд за підсумками першого перегляду програми stand-by (SBA) погодив виділення Україні траншу кредиту в розмірі близько 700 мільйонів доларів. Таке рішення ухвалила виконавча рада МФВ на засіданні 22 листопада.

Рада також схвалила продовження дії угоди stand-by до кінця червня 2022 року.

9 червня 2020 року Рада директорів МВФ ухвалила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним близько 5 мільярдів доларів, спрямовану на допомогу в подоланні наслідків пандемії COVID-19.

12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ у рамках нової програми співпраці в розмірі 2,1 млрд доларів.

Читайте також: МВФ "продавив" Україну на відміну податку на виведений капітал

Було заплановано усього чотири перегляди виконання умов програми для виділення інших чотирьох траншів. Проте обумовлений графік порушився, а фінансування призупинили через невиконання Україною низки зобов’язань.