Євро 2012: Підсумки чемпіонату Європи з футболу

Поділитися
© uefa.com
Експерти підбивають підсумки Євро-2012: хвалять іспанців та італійців, лають росіян і англійців, а також дякують Україні за непогану гру.

Чемпіонат Європи з футболу виграла збірна Іспанії. Експерти підбивають підсумки Євро-2012: хвалять іспанців та італійців, лають росіян і англійців, а також дякують Україні за непогану гру.

Головним фаворитом Євро-2012 вважалися саме іспанці - діючі чемпіони світу та Європи. Проте гра, яку показувала «Фурія Роха», була (до фіналу) дуже далека від досконалості і у глядачів (окрім самих іспанців) викликала змішані почуття. Іспанці грали сухо і академічно, вигравали, але великої радості їхня гра не приносила.

Тому у фіналі Євро-2012 більшість нейтрально налаштованих спостерігачів вболівали проти Іспанії. Однак команда зуміла у цій грі відновити свій імідж, зігравши у той самий натхненний і яскравий (а також тотальний і впевнений) футбол, за який її так люблять.

Зовсім інший футбол протягом турніру показували італійці, яких до фаворитів не зараховували. Ослаблена через відсутність кількох гравців і втягнута у скандал з договірними матчами, збірна Італії грала ще яскравіше, ніж у 2006 році, коли теж все було проти неї, але це не завадило їй виграти чемпіонат світу.

- Євро-2012: розклад матчів, результати і турнірна таблиця

- Хто скільки заробив на Євро-2012: УЄФА розподілив призовий фонд


Італійці розгромили у групі Ірландію, повністю зім'яли англійців у чвертьфіналі, не залишили жодного шансу німцям у півфіналі. «Пара божевільних» Кассано і Баллотеллі показали кращий футбол у своїй кар'єрі, в тон їм грали і півзахисники, перш за все, звичайно, Андреа Пірло, зарахований після Євро-2012 до сонму великих.

Але фінал італійці програли за всіма статтями, і це слід визнати справедливим. Збірна Іспанії була помітно вища за класом, а виграти даний конкретний матч хотіла анітрохи не менше суперника. Італійцям до того ж не пощастило, півгодини вони грали в меншості, але на той час результат зустрічі був цілком зрозумілий.

Фаворитом Євро-2012 номер два вважалася команда Німеччини. Чим блідіше грали іспанці, тим більше ставало експертів, які вважали, що чемпіонат виграють німці. Фірмову «німецьку машину» глядачі й справді побачили. Такий футбол подобається не всім, але в підсумку з усіх команд турніру найсильнішими були саме німці.

Можливо, саме надмірні надії, покладені на гравців німецької збірної, і зіграли з ними злий жарт, не дозволивши зіграти у звичний і зручний для себе футбол з італійцями. Або програш Італії у півфіналі пояснювався тим, що німці, як і іспанці, були занадто впевнені в собі і грали надто вже академічно.

Деякі команди виступили на Євро-2012 яскравіше, ніж від них цього чекали. Зокрема, мова про збірну Португалії. Португальці на чолі з Роналду легко і невимушено вийшли з «групи смерті», перемігши голландців, без видимих проблем обіграли Чехію, грали краще за іспанців у півфіналі, але пройти далі все ж не зуміли.

Кріштіану Роналду поряд з Пірло вважається кращим гравцем турніру. Він продемонстрував і яскраву сольну гру, і здатність допомагати команді, чого раніше за ним не помічалося. Хто б не отримав приз кращого гравця чемпіонату Європи, Золотий м'яч за підсумками 2012 року, швидше за все, нікуди від Роналду вже не дінеться.

У той же час, гра деяких команд виявилася передбачувано невдалою. Жодного очка не набрали фіналісти останнього чемпіонату світу голландці, які не змогли перетворити групу зірок на єдину команду. Вийшли у чвертьфінал, але безславно його програли англійці і французи, які у своєму нинішньому вигляді якщо і зараховуються до фаворитів, то швидше за інерцією.

Для збірної Росії підсумки Євро-2012 майже суцільно невтішні. Не зумівши підготуватися до турніру ані емоційно, ані фізично, збірна не зуміла вийти з найпростішої групи чемпіонату, до того ж посварилася з уболівальниками, перед якими гравці не вважали за потрібне ні порозумітися, ні вибачитися.

Для збірної України Євро-2012 склався досить вдало. Хоча підопічні Олега Блохіна зайняли третє місце у групі і вилетіли, проте українці билися на полі, відчували підтримку фанатів, і поступилися англійцям і французам у впертій боротьбі. Андрій Шевченко, для якого Євро-2012 став «лебединою піснею», зумів нагадати про себе, відзначившись дублем у ворота збірної Швеції. Підсумки чемпіонату для України - повага і вболівальників, і експертів.

Читайте також:

Іспанія розгромила Італію 4:0 у фіналі Євро-2012 (відео)

Кращим бомбардиром Євро-2012 став Фернандо Торрес


Фінал Євро-2012 відвідали понад 63 тис. вболівальників

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі