Життя штовхає українських аграріїв у переробку

ZN.UA Опитування читачів
Поділитися
Життя штовхає українських аграріїв у переробку © branex / depositphotos

Російська агресія, а тепер уже Польща, Угорщина і навіть Молдова штовхають українських аграріїв у переробку.

Існує популярний міф про те, що агросфера є локомотивом економіки. Якщо це і так, то локомотив цей тягне економіку не туди. А самі аграрії від цього тепер страждають.

Перша складова міфу криється в доданій вартості, яка створюється українським агросектором. Віддаючи належне невеликій частині агровиробників, які розвивають переробні потужності і будують власні ланцюги доданої вартості, зауважу, що більшість продукції української аграрки — сировина. І цю сировину ми експортуємо в необробленому вигляді. Так, частка експорту зернових культур у необробленому вигляді становить близько 60% від вирощеного обсягу.

Друга складова міфу про «локомотивність» агросектору — у структурі його споживання. За даними Держстату, частка імпортних товарів у структурі споживання українського агросектору становить 68%. І цей імпорт — або високотехнологічні товари з високою доданою вартістю (комбайни та інша агротехніка), або товари з певним ступенем переробки (нафтопродукти, пестициди, насіння).

Тобто вітчизняна агросфера має переважним продуктом діяльності сировину, а її споживання на 68% складається з імпортних товарів. Донедавна аграріям це ніяк не заважало мати успішний бізнес. І до них тут жодних претензій.

А от держава своєї роботи не виконувала. Замість того, щоб спрямовувати розвиток агросфери в поглиблення переробки, як це робили і роблять усі розвинені країни, всі українські уряди один за одним усіляко сприяли розвитку сировинного агровиробництва. І от тепер маємо проблеми не тільки від ворогів у вигляді блокування портів, а вже й від друзів у вигляді блокування експорту агросировини.

Хоча було зроблено і кілька правильних кроків. Так, запровадження в 2000-х роках мита на насіння соняшнику перетворило Україну з найбільшого в світі експортера насіння соняшнику на найбільшого в світі експортера соняшникової олії. А програма часткової компенсацій аграріям вартості української сільськогосподарської техніки привела до збільшення вдвічі обсягу внутрішнього виробництва такої техніки. На жаль, з початком вторгнення фінансувати цю програму припинили. Натомість відкрили кордони для імпорту. Тож можна констатувати, що такі кроки є, радше, винятком, ніж правилом.

Тим часом стрімкий розвиток сировинних секторів і відсутність промислової політики призвели до того, що в структурі ВВП України на переробну промисловість припадає критично низька частка. Зараз цей показник близько 10%. Для порівняння, у Польщі — майже 17%, Туреччині — 22, Словаччині — 19%. OECD, чий офіс нещодавно відкрився в Києві, визначає бенчмарк за цим показником в районі 20%. Тобто наші сусіди потрапляють у бенчмарк, а ми маємо вдвічі менше. Характерно, що так було не завжди. Ще 2007 року цей показник у України становив 18%. Тобто за останні 15 років ми значно деградували.

Низька частка переробної промисловості має своїм наслідком дуже зрозумілий для кожного показник — бідність. Так, ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності в Україні становить близько 14 тис. дол., тоді як у Польщі 37 тис., у Словаччині — 33 тис. дол.

Це діагноз хвороби, яку нам треба вилікувати. Відповідно, метою економічної політики мало би бути збільшення частки переробної промисловості у ВВП щонайменше вдвічі.

І, як це часто буває з нами, лікує нас від економічних хвороб не наше власне бажання одужати, а зовнішні обставини. І платимо ми за цей урок непомірно високу ціну.

Усі пам’ятають, як блокування росіянами морських портів спричинило нечуваний колапс сировинної аграрної логістики. І це стало першим сигналом про пріоритетність агропереробки. Адже замість виконання завдання вивезти десятки мільйонів тонн зерна і державі, і аграріям легше було би мати справу з вивезенням кількох мільйонів тонн чи літрів горілки і спирту, біоетанолу, макаронів і равіолі, кормів для тварин і ще десятків найменувань продуктів глибокої переробки зерна та інших культур.

Що повинен був зробити в цій ситуації уряд? Розгортати програми стимулювання агропереробки. Просити донорів про відповідні кредитні ресурси. Звертатися по гранти на розвиток переробних потужностей. Запрошувати до діалогу громади, які як ніхто зацікавлені в появі переробних підприємств, адже це робочі місця і доходи місцевих бюджетів від ПДФО.

Однак цього не було зроблено в необхідному масштабі. І аграрії отримали другий удар — цього разу вже не від росіян, а від друзів і союзників. Там уряди прислухаються до внутрішніх виробників. І коли їм шкодить надмірний імпорт, вони його забороняють, а не відкривають.

Дякувати Богові, війна змусила сусідів залишитися бодай в якихось рамках. І вони ввічливо зробили вигляд, що не чули заяви українського прем’єра зробити нашу країну «ресурсним центром Європи», себто ще більше наростити поставки сировини. Відповідно, українські перемовники змогли домогтися зняття заборони хоча б на транзит. Чи вдасться їм це наступного разу, краще не перевіряти.

Саме життя штовхає українських аграріїв інвестувати в переробку. За підтримки уряду їм було б легше це зробити, та й державі корисніше. Але навіть без такої підтримки важливість переробки стає дедалі очевиднішою. Тож час думати про переробку вже минув. Час будувати заводи.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі