Вживання жирів та вуглеводів: у ВООЗ оновили рекомендації щодо здорового харчування

Поділитися
Експерти наголошують на необхідності скоротити споживання вільного цукру.

Правильне харчування є важливим для здоров'я людини. У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) оновили рекомендації, що спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику неінфекційних захворювань. Про це пише пресслужба Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Яку кількість жирів треба споживати

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, жири мають складати не більше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини.

Рекомендовано вживати:

  • не більше 10% – насичені жирні кислоти (жирне м’ясо, молочні продукти, тверді жири і олії, масло, сало, пальмова та кокосова олій);
  • не більше 1% трансжири як з промислово вироблених продуктів, так і з продуктів з жуйних тварин (це запечені і смажені продукти, снеки, м’ясні та молочні продукти від жуйних тварин).

В раціоні слід замінити насичені та трансжирні кислоти іншими поживними речовинами: поліненасиченими жирними кислотами, мононенасиченими жирними кислотами з рослинних джерел або вуглеводами з харчових продуктів, що містять природні харчові волокна (цільні зерна, овочі, фрукти та бобові).

Скільки вуглеводів треба споживати

У ВООЗ підкреслили, що потрібно скоротити споживання вільного цукру та споживати якісні вуглеводи.

«Для кожної людини віком від двох років вуглеводи мають переважно складатись з цільного зерна, овочів, фруктів і бобових. Дорослим рекомендовано їсти щонайменше 400 грамів овочів і фруктів і 25 грамів натуральних харчових волокон на день», – йдеться у повідомленні.

У ВООЗ рекомендують дітям та підліткам вживати овочі та фрукти:

  • 2-5 років – не менше 250 г на добу
  • 6-9 років – не менше 350 г на добу
  • 10 років і старше – не менше 400 г на добу

Споживання харчових волокон природного походження:

  • 2-5 років – не менше 15 г на добу
  • 6-9 років – не менше 21 г на добу
  • 10 років і старше – не менше 25 г на добу

Правила здорового харчування: що потрібно знати

У ЦГЗ підкреслили, що необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не перевищувати кількість калорій з їжею для задоволення потреб в енергії та основних харчових речовинах, що відповідає вашому віку, статі та способу життя;
  • вільних цукрів у день не має бути більше ніж 10% сумарної енергії. Не потрібно споживати газовані солодкі напої: найкраща рідина – вода;
  • щодня споживати не менше 400 г (5 порцій) фруктів та овочів. Необхідно уникати крохмалистих овочів;
  • додатково не досолювати їжу. Норма споживання солі для здорової людини складає 5 грамів (трохи менше чайної ложки) на день. Сюди входить і та сіль, що вже міститься в м’ясі, рибі та інших продуктах.

Раніше ми писали, як можна зекономити на продуктах не погіршуючи якість харчування родини.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі