Безпечне харчування: як налагодити раціон під час війни

Поділитися
Безпечне харчування: як налагодити раціон під час війни © unsplash/mrsmaria
Рекомендації дали експерти.

Через військове вторгнення РФ багато українців опинилися в умовах, коли немає доступу до якісної їжі. Через постійні обстріли та стреси порушується режим харчування, не завжди є можливість купити овочі, молочні продукти, оскільки ціни постіно зростають

У Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ) надали низку рекомендації, як правильно харчуватися, щоб зберегти здоров’я в умовах війни.

Що треба робити, щоб безпечно харчуватися під час війни

Для цього, за порадою фахівців, треба робити такі кроки:

  • Контролювати калорійність своєї їжі. Переселенці часто стикаються з білково-калорійним дисбалансом, що призводить до появи надлишкової маси тіла. У молодих людей та людей середнього віку це відбувається частіше через високий рівень споживання цукру та крохмалистої їжі — хліба, макаронних виробів тощо.
  • Використовувати принцип тарілки здорового харчування – білки, вуглеводи та жири однаково важливі, але раціон має бути збалансованим.
  • Щодня включати до раціону різноманітні цільнозернові злаки. Принаймні половина всіх вуглеводів повинна надходити від цільнозернових продуктів.
  • За можливості їсти різні фрукти та овочі. Половину добового раціону має складати рослинна їжа. За день необхідно спожити п’ять-шість порцій овочів та фруктів. Одна порція фруктів може складатися з одного середнього яблука або одного мандарина. Одна порція овочів включає один помідор чи дві невеличких морквини, чи одну склянку подрібненої свіжої білокачанної капусти.
  • Дотримуватися харчової безпеки та особистої гігієни – якщо не можете часто мити руки водою з милом, використайте антисептик зі вмістом спирту не менш як 70%. Мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо не маєте такої можливості, протріть їх серветкою з антисептиком. Не зберігайте відкриті консерви та готову їжу поза холодильником. Уникайте придбання домашніх консервацій, віддавайте перевагу консервам промислового виробництва.
  • Намагатися замінювати частину тваринного білка рослинним. Замість м’ясних консервів віддайте перевагу консервованим бобовим. Якщо є можливість готувати, чудовим вибором буде сочевиця.
  • Вживати молочні продукти. Зокрема, збільште споживання нежирного молока та молочних продуктів, таких як кефір, сметана, йогурт, сир тощо.
  • Пити більше чистої води, надавати перевагу несолодким напоям та продуктам, щоб зменшити споживання цукру.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі