Через військове вторгнення РФ багато українців опинилися в умовах, коли немає доступу до якісної їжі. Через постійні обстріли та стреси порушується режим харчування, не завжди є можливість купити овочі, молочні продукти, оскільки ціни постіно зростають.
У Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ) надали низку рекомендації, як правильно харчуватися, щоб зберегти здоров’я в умовах війни.
Що треба робити, щоб безпечно харчуватися під час війни
Для цього, за порадою фахівців, треба робити такі кроки:
- Контролювати калорійність своєї їжі. Переселенці часто стикаються з білково-калорійним дисбалансом, що призводить до появи надлишкової маси тіла. У молодих людей та людей середнього віку це відбувається частіше через високий рівень споживання цукру та крохмалистої їжі — хліба, макаронних виробів тощо.
- Використовувати принцип тарілки здорового харчування – білки, вуглеводи та жири однаково важливі, але раціон має бути збалансованим.
- Щодня включати до раціону різноманітні цільнозернові злаки. Принаймні половина всіх вуглеводів повинна надходити від цільнозернових продуктів.
- За можливості їсти різні фрукти та овочі. Половину добового раціону має складати рослинна їжа. За день необхідно спожити п’ять-шість порцій овочів та фруктів. Одна порція фруктів може складатися з одного середнього яблука або одного мандарина. Одна порція овочів включає один помідор чи дві невеличких морквини, чи одну склянку подрібненої свіжої білокачанної капусти.
- Дотримуватися харчової безпеки та особистої гігієни – якщо не можете часто мити руки водою з милом, використайте антисептик зі вмістом спирту не менш як 70%. Мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо не маєте такої можливості, протріть їх серветкою з антисептиком. Не зберігайте відкриті консерви та готову їжу поза холодильником. Уникайте придбання домашніх консервацій, віддавайте перевагу консервам промислового виробництва.
- Намагатися замінювати частину тваринного білка рослинним. Замість м’ясних консервів віддайте перевагу консервованим бобовим. Якщо є можливість готувати, чудовим вибором буде сочевиця.
- Вживати молочні продукти. Зокрема, збільште споживання нежирного молока та молочних продуктів, таких як кефір, сметана, йогурт, сир тощо.
- Пити більше чистої води, надавати перевагу несолодким напоям та продуктам, щоб зменшити споживання цукру.