Правила безпечного харчування: що робити з продуктами, які зазнали підтоплення

Інфографіка
Поділитися
Правила безпечного харчування: що робити з продуктами, які зазнали підтоплення © tavriav.ua
Рекомендації дали у МОЗ.

Російські окупанти у ніч на 6 червня підірвали дамбу Каховської ГЕС, що призвело підтоплення багатьох населених пунктів. Зараз рівень води у зоні підтоплення починає поступово знижуватися.

У квартирах та підвалах будинків місцевих мешканців могли залишитися продукти, що контактували з водою під час підтоплення. У Міністерстві охорони здоров'я дали розповіли, чи можна вживати такі продукти та що потрібно з ними робити.

Які продукти треба викинути

Потрібно позбутися продуктів:

  • з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • у звичайній, не захищеній від води, упаковці;
  • у картонній упаковці;
  • з негерметичною кришкою;
  • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
  • консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.

У МОЗ наголосили, що якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.

Як дезінфікувати посуд перед прийомом їжі

Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом;
  • промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами;
  • облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.

Як очистити заводську консервацію та продукти у пластиковій упаковці

Для цього необхідно:

  • видалити етикетки;
  • очистити поверхню від бруду та мулу;
  • помити упаковки гарячою мильною водою;
  • ополоснути банки/упаковки чистою безпечною водою;
  • промити окропом;
  • наклеїти нові етикетки з термінами придатності або нанести відповідне маркування в інший доступний спосіб;
  • консерви потрібно спожити якомога швидше.

У випадку, якщо затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не можна займатися приготуванням їжі вдома, доки не отримано висновок спеціаліста, що це безпечно.

МОЗ
МОЗ

Раніше у МОЗ розповіли українцям, як правильно користуватися таблетками для знезараження води.

Поділитися
Дивіться спецтему:
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі