Через підрив російськими окупантами дамби Каховської ГЕС, спостерігається загибель риби у великих обсягах у постраждалих регіонах. Споживання та переробка такої риби може спричинити виникнення харчових отруєнь. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.
У відомстві закликали українців найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, вʼяленої або сушеної, не тільки в Херсонській області, а і в інших постраждалих регіонах.
«Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден зі способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини», – йдеться у повідомлення.
Щоб убезпечити себе, слід дотримуватися таких рекомендацій:
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, треба звертати увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не вживати консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію зі здутих банок.
У випадку виникнення симптомів захворювання, потрібно терміново звернутися до лікаря.
Раніше у Міністерстві охорони здоров'я попередили, що на дні Каховського водосховища можуть бути небезпечні речовини та закликали громадян не вживати риби та воду з криниць.