Підвищення акцизів на алкоголь направлене не тільки на наповнення бюджету, але і на захист виробників високоякісного вина і кінцевих споживачів спиртного, а також на протидію нелегальному ринку алкоголю, заявив міністр економіки України Василь Цушко в коментарі для «Дзеркала тижня».
«Підвищення акцизних зборів відповідає чотирьом основним цілям. Перша — наповнення бюджету. Друга — захист вітчизняних виробників високоякісних натуральних і марочних вин, конкурентоспроможних на зовнішніх ринках. Третя — боротьба з низькоякісним алкоголем і захист прав споживачів. Четверта — протидія нелегальному ринку сірого спирту та алкоголю, створення перешкод корупційним схемам», — заявив міністр.
При цьому він розповів, як саме зміна механізму нарахування акцизу на кріплені вина вплине на нелегальний обіг спиртного в країні.
«Вино, яке в народі називають «шмурдяком», кріплять пшеничним спиртом-ректифікатом, у нього додають цукор, — розповів міністр. — однією з найгостріших проблем нашої держави та акцизної політики було те, що на пшеничний спирт для виробництва горілки встановлювався високий акциз. А на спирт для виробництва вина акциз не встановлювався: — збір йшов із пляшки. Внаслідок чого виходило, що вартість акцизу з літра спирту для горілки була в кілька десятків разів вища, ніж зі спирту, який закуповується для міцних вин!».
За словами Цушка, наявність двох різних закупівельних цін заохочувала зростання нелегального ринку спирту і нелегального алкоголю.
Докладніше читайте в статті Юрія Бутусова «Тіньова алкономіка» у свіжому номері «ДТ».