Вчені поставили під сумнів поширену думку про те, що шоколад і червоне вино лікують хвороби серця. The Daily Mail пише про результати досліджень, оприлюднених на Європейському конгресі кардіологів у Мюнхені.
«Не знайдено однозначних підтверджень благотворного впливу шоколаду і чіткого пояснення дії цього механізму», - таку думку висловив Штеффен Деш з кардіологічного центру Лейпцігського університету.
За словами дослідника, калорії, що містяться в шоколаді, найімовірніше, нейтралізують можливу захисну дію для серця. Хоча, всього рік тому американські вчені оприлюднили дані, згідно з якими високий рівень споживання шоколаду був пов'язаний зі скороченням серцево-судинних захворювань на 37% і скороченням числа інсульту на 29%.
У свою чергу, голландські вчені спростували міркування про позитивний вплив червоного вина на роботу серця. Вони протестували ресвератрол, що міститься в шкірці червоного винограду. Саме ця речовина, як вважали деякі вчені, володіє рядом властивостей, що продовжують людині життя. Однак прийом цієї речовини в капсулах протягом місяця не знизив тиск у пацієнтів з гіпертонією, повідомили на конгресі. «Якщо червоне вино і допомагає, то в цьому є більш складне пояснення», - заявив Ерік Сейбрандс з медичного центру Університету Еразма Роттердамського.
Довгий час у науковому середовищі вважалося, що червоне вино володіє унікальними властивостями завдяки ресвератролу. Діпак К. Дас, співробітник Університету Коннектикуту, теж займався вивченням цього питання. Однак не так давно стало відомо, що висновки його 26 статей, присвячених цій темі і вийшли в 11 журналах, сфабриковані. !zn
Читайте також:
Українські хірурги вперше провели операцію на серці без розтину грудної клітини (ВІДЕО)
Антибіотики можуть стати причиною ожиріння
Вчені створили наночастинки, здатні прочищати артерії