Україна після 20 років незалежності: реформи — ключ до тісніших і глибших відносин із ЄС

Поділитися
2011 рік дуже важливий для України. Це той рік, коли ми згадуємо і святкуємо деякі з найважливіших подій у її історії.

2011 рік дуже важливий для України. Це той рік, коли ми згадуємо і святкуємо деякі з найважливіших подій у її історії, але й рік, коли має бути визначений майбутній образ сучасної України. Європейський Союз не просто відзначає ці події разом із українським народом, а й працює разом із вами задля створення кращого майбутнього.

У квітні ми разом із главами інших держав та організацій усього світу відзначали двадцять п’яту річницю Чорнобильської трагедії. Для всіх нас це був дуже хвилюючий момент, який примушував замислитися над багатьма речами, і не тільки під час обговорення масштабів цієї катастрофи та її наслідків для населення й довкілля, а і в розповідях про героїчні дії та жертви, що їх принесли борці з руйнівними наслідками цієї катастрофи. Під час цих заходів Європейський Союз укотре продемонстрував свою солідарність із Україною, підтвердивши свою позицію як найбільшого у світі донора чорнобильських проектів.

24 серпня ми зберемося разом, щоб відзначити вже не сумну, а радісну подію, коли українці та їхні друзі святкуватимуть двадцяту річницю від дня прийняття Верховною Радою Акту проголошення незалежності України. Я вважаю себе другом України й пишаюся цим і, скориставшись цією особливою нагодою, хотів би передати свої привітання та найкращі побажання.

Сподіваюся, ці торжества стануть приводом і до серйозних роздумів та обговорення уроків, які ми - як громадяни України, так і її партнери - засвоїли на сьогодні, і примусять нас поглянути на шлях, який лежить перед нами.

Незалежність означає не тільки досягнення суверенітету, а й впровадження нового політичного устрою та інших важливих змін у соціальному й економічному житті держави. Однак в Україні перед вами стоїть ще складніше завдання: ви мусите підтвердити і зміцнити свою незалежність саме у процесі реалізації масштабних структурних реформ.

Сьогодні Україна - авторитетний гравець на міжнародній арені й партнер, із яким ми тісно співпрацюємо з широкого кола важливих проблем. Як член таких міжнародних організацій, як ООН, Організація з безпеки і співробітництва в Європі та Рада Європи, ваша країна завжди виступала за мир і стабільність та за розв’язання конфліктів виключно мирним шляхом. Україна зіграла важливу роль у переговорах із врегулювання конфліктів у Республіці Молдова і Грузії, а також зробила великий внесок у миротворчу діяльність ООН в усьому світі. Ваша країна бере активну й успішну участь і в міжнародній діяльності з обмеження розповсюдження арсеналів як ядерних, так і неядерних озброєнь. До всього цього варто додати і переконливі успіхи України в царині культури, науки та спорту. Я впевнений у тому, що завдяки чемпіонатові Європи з футболу, який відбудеться наступного року, світ зможе ще краще пізнати красу української землі, її культуру та розмаїтість.

Не можна не визнати, що за роки незалежності Україні вдалося досягти дуже багато чого, чим вона може по праву пишатися. Але, з іншого боку, Україна тільки почала реалізовувати свій потенціал, і на цьому шляху її ще чекає велика, тяжка робота. Зокрема, уваги вимагають такі напрями, як верховенство права, боротьба з корупцією, незалежність судової системи та свобода ЗМІ. Саме ці цінності лежать в основі довгочасних відносин, які ЄС хотів би встановити з Україною, і вони ж є стовпами, на яких тримаються зріла демократія та квітуча економіка. У цьому контексті Європейський Союз недавно ще раз підкреслив необхідність вільних, справедливих і прозорих судових процесів, які б розвіяли сумніви у вибірковості правосуддя в Україні.

Європейський Союз - один із найбільших торгових партнерів України. 2010 року Україна імпортувала й експортувала в країни Євросоюзу товарів на суму понад 17 млрд. євро і понад 11 млрд. євро, відповідно. Європейський Союз є й одним із найбільших інвесторів української економіки, де на його частку припадає 75% усіх прямих іноземних інвестицій. Проте цей потенціал далеко не вичерпаний. Відомо, що Україна виявляє великий інтерес до багатьох міжнародних компаній. Однак цей інтерес можна конвертувати в конкретні інвестиції і конкретні можливості для українських громадян тільки за умови, що буде досягнуто реального прогресу з таких питань, як прозорість і спрощення нормативно-правового регулювання та оподатковування, дотримання прав інтелектуальної власності й ліцензування. Ці питання сьогодні вже активно обговорюються, і цей факт не може не тішити.

Європейський Союз має намір, як і раніше, підтримувати реформаторські зусилля уряду України та її громадян. Успіхи в політиці й економіці країни, досягнуті за двадцять років незалежності, буде зафіксовано в новій амбіційній Угоді про асоціацію, куди ввійде поглиблена і всеосяжна зона вільної торгівлі і в якій контрактні відносини, що є між нами, буде модернізовано відповідно до сучасних вимог. Зі свого боку, ми просимо Україну підтвердити відданість основним цінностям, яких зобов’язані дотримуватися всі держави - члени ЄС, тобто принципам дотримання прав людини, демократії та основних свобод, верховенства права і свободи слова.

Ще один із можливих шляхів до розвитку та зміцнення наших відносин і наших спільних цінностей лежить через розширення контактів між простими людьми. Вже тепер Україна вабить дедалі більше й більше туристів з-за кордону, і я глибоко впевнений у тому, що можливості для відвідання українськими громадянами країн Євросоюзу розширяться ще більше після успішної реалізації Плану дій з лібералізації візового режиму, над яким ми сьогодні разом працюємо.

Однак цей спільний порядок денний не буде ефективним, якщо його не підтримає більшість простих українців. Саме тому я постійно наполягаю на необхідності спільної роботи лідерів партій усього політичного спектра. Політична атмосфера, в якій панує занадто велика полярність думок, не сприяє розробці і прийняттю реформ, що пройшли випробування часом, особливо в таких сферах, як конституція, виборча система та судоустрій, де так багато важить міцна підтримка суспільства. Я й надалі використовуватиму весь свій вплив, аби спробувати переконати українське керівництво в тому, що йому необхідно сконцентруватися на майбутньому, а не постійно озиратися в минуле.

Сподіваюся, що найближчими роками в мене буде більше можливостей для поїздок в Україну, зокрема з метою обговорення з простими громадянами перспектив України як всередині країни, так і з погляду її тіснішої інтеграції з ЄС. Через програму ЄС «Східне партнерство» і Європейську політику сусідства ми хочемо отримати можливості для тіснішої співпраці з громадянським суспільством і таким чином ще більше зміцнити наші відносини.

Відвідавши нинішнього року Україну, я отримав величезне задоволення від спілкування зі студентами Київського університету ім. Т.Г. Шевченка. Ці юнаки й дівчата, ровесники Декларації про незалежність, дуже чітко висловилися за зближення України та ЄС. Однак як громадяни України вони насамперед хочуть брати активну участь у процесах розвитку країни. Тому я бажаю, щоб той шлях реформ, який обрала Україна, привів до створення інститутів і практичного досвіду, завдяки яким ці молоді громадяни України зможуть реалізувати свої мрії та амбіції.

Двадцяту річницю незалежності можна відсвяткувати по-різному. Але найкраще, якщо в цей ювілейний рік Україна зробить рішучі кроки на шляху власної консолідації як сучасної й успішної держави і якщо цього року можна буде говорити про її реальне зближення з Європейським Союзом.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі