Олександр Третьяков: «Я пропоную розпустити фракцію «НУ—НС»

Поділитися
Опозиція перетворюється на кузню кадрів влади: шість депутатів фракції «Наша Україна — Народна самооборона» ввійшли до складу коаліції «Стабільність і реформи»...

Опозиція перетворюється на кузню кадрів влади: шість депутатів фракції «Наша Україна — Народна самооборона» ввійшли до складу коаліції «Стабільність і реформи».

Відповідне оголошення на засіданні парламенту в п’ятницю зробив голова Верховної Ради Володимир Литвин.

За словами спікера, згідно з особистими заявами, до складу коаліції парламенту ввійшли Валерій Борисов, Давид Жванія, Володимир Марущенко, Олег Новиков, Сергій Харовський і Віктор Шемчук.

Таким чином, чисельність парламентської коаліції «Стабільність і реформи» становила 257 депутатів, зокрема 20 членів фракції БЮТ і 14 — фракції НУ—НС.

Нинішній чисельний склад коаліції, з огляду на незгоди контрольно-пакетної ПР із міноритарними КПУ і БЛ, дозволяє біло-голубим у разі потреби ігнорувати позиції й запити дрібнофракційних партнерів — чи то комуністів, чи то литвинівців поки що. Обидві фракції відразу виводити з гри при голосуваннях не вдасться. Саме тому джерела в ПР твердять, що шість нових перебіжчиків — це лише перший транш із 22 очікуваних нових «багнетів».

Ініціатором і агітатором переходу майже всіх згаданих депутатів є Давид Жванія, який прагне створити власну депутатську групу. Насправді з кожним із тих, хто перейшов, знайшов час для зустрічі президент. І пообіцяв здійснення бажань. Або зробив свої привабливі пропозиції. Можливо, тепер Віктор Шемчук дістане довгождане прокурорське призначення, а Валерій Борисов увійде до команди київського намісника Олександра Попова. Що пообіцяли іншим соратникам Юрія Луценка, невідомо. Але оскільки пропозиції робилися не тільки цим депутатам, то, як повідомив «ДТ» один із недоспокушених нунсівців, «була можливість отримати не казкову, проте круглу суму з помісячним додатковим утриманням. Плюс було обіцяно нарізати округ на майбутніх парламентських виборах із підтримкою влади і базовими витратами на кампанію».

Свого часу на засіданні фракції «НУ—НС», яка ухвалила 37 голосами рішення про перехід в опозицію, порушувалося питання про вихід із фракції тих, хто голосує врозріз із її рішеннями. Проте цю пропозицію було проігноровано. Причина проста: зменшення чисельності фракції спричинилося б до зменшення кворуму. А це своєю чергою збільшило б шанси на зміну керівництва фракції. На тому ж таки засіданні з цікавою пропозицією виступив Олександр Третьяков. Нині він підтвердив свої слова «ДТ»: «Так, я пропонував і пропоную розпустити фракцію «НУ—НС». Хто хоче, нехай вливається в БЮТ, хто хоче — нехай приєднується до фракцій коаліції, а той, хто залишиться і створить опозиційну фракцію, — дістане змогу працювати в парламенті серед однодумців, проводячи єдину політику й злагоджено голосуючи. У кожнім разі, виборці матимуть ясність, бо на одному ефірі не опонуватимуть одне одному «нунсівець від коаліції» й «нунсівець від опозиції». Втім, ясність потрібна не тільки виборцям, а й нам самим, і я відчуваю, що моя пропозиція, відкинута півтора місяця тому, здобуває дедалі більше прихильників».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі