Українці вважають агресорами і Росію, і Грузію

Поділитися
Більша частина українців вважають агресією як дії Росії щодо Грузії, так і дії Грузії щодо Південної Осетії...

Більша частина українців вважають агресією як дії Росії щодо Грузії, так і дії Грузії щодо Південної Осетії. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного експертами центру «Тейлор Нельсон Софрез Україна» за ініціативою «Дзеркала тижня».

Так, 44,4% учасників дослідження вважають кроки, вжиті Росією щодо Грузії, агресією проти незалежної держави. 41,4% переконані, що йдеться виключно про миротворчу операцію. Не визначилися з відповіддю 14,3% респондентів.

При цьому агресором Російську Федерацію називають 72,9% жителів західних областей, 62,5% населення Київського регіону і 58,5% представників Центру. У свою чергу, миротворчими дії армії РФ схильні вважати 67,1% мешканців Півдня (в окремо взятому Криму ця цифра складає 73,2%) і 52,2% на Сході.

Тезу про агресію росіян поділяють 60% респондентів у віці 18–19 років. Миротворчість у місії армії РФ вбачають 52,3% тих, кому за 60.

Основною метою операції Росії на території Грузії 39% опитаних вважають захист інтересів російських громадян. Така думка властива усім віковим категоріям — від 31,1% з числа 20–29-річних до 50,6% з числа тих, кому за 60.

Водночас 34,5% опитаних переконані, що кінцевим задумом Росії є встановлення контролю над Грузією, котрий є необхідним для зриву планів будівництва альтернативних нафто — і газопроводів, що йдуть з Азії до Європи в обхід Росії. Такої думки, зокрема, дотримуються 51,6% жителів Заходу і 45,8% киян.

На третьому місці по популярності версія про прагнення росіян за допомогою військової сили перешкодити вступу Грузії до НАТО. Цей варіант відповіді обрали 26,3% респондентів. Абсолютна меншість прихильників цієї версії проживає в Криму — 15,5%, абсолютна більшість — у столиці (38,3%).

Застосування Грузією військової сили у Південній Осетії як акт агресії розцінили більше половини респондентів — 50,9% (у Криму переважна більшість — 74,6%, на Заході — 27,1%). Кількість тих, хто назвав бойові дії, розв’язані Тбілісі, необхідним кроком для збереження територіальної цілісності Грузії, менше — 38,3% (64,9% в західних регіонах, 46,7% серед жителів Києва і 44,5% серед представників центральних областей).

Разом з тим, лише 19,5% респондентів назвали рішення Михайла Саакашвілі про застосування сили у Південній Осетії нормальною реакцією на обстріл осетинською стороною грузинських сіл. В цьому випадку територіальний розкид склав від 22,5% у Центрі до 17,6% на Сході.

Невиправданою емоційною реакцією на провокації з боку Росії подібні дії Грузії вважає 57,4%. Такої думки дотримуються більше половини респондентів у всіх регіонах України: 61,5% в Центрі, 60% в Києві, 58% на Заході, 56,3% на Сході і 53,5% на Півдні.

Під час соціологічного дослідження, проведеного 19–22 серпня 2008 року за допомогою телефонного опитування, експерти центру «ТНС-Україна» проінтерв’ювали 1200 респондентів у віці від 18 років, що проживають в містах з населенням понад 20 тисяч. Рівень похибки не перевищує 3%.

Докладніше читайте у статті Сергія Рахманіна «Якщо завтра війна?» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі