UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законодавці ЄС затвердили відповідальних за кліматичну політику на тлі затримки із "зеленим" порядком денним — FT

В ЄС затримується ухвалення деяких “екологічних” законів. 

Законодавці ЄС затвердили кандидатури нових очільників кліматичної політики блоку. При цьому один із кандидатів підтвердив затримки в ухваленні важливих екологічних законів, повідомляє FT.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович візьме на себе координацію законів у рамках плану блоку "Зелена угода", який має на меті досягти нульового рівня викидів у Європі до 2050 року. 

Колишній міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра стане новим комісаром з питань клімату, заявив голова парламентського комітету з питань навколишнього середовища Паскаль Канфін.

Читайте також: Китай буде йти власним шляхом скорочення викидів вуглецю — Сі на тлі візиту в Пекін представника США з питань клімату 

У письмових відповідях законодавцям ЄС Шефчович відмовився взяти на себе зобов'язання щодо графіку прийняття законів, які регулюють використання токсичних хімікатів і поліпшення поводження з тваринами. Він перерахував майбутні пропозиції, в тому числі щодо контролю над мікропластиком і моніторингу лісів, але лише сказав, що "підготовка продовжиться" щодо кількох інших.

Серед них - перегляд масштабного регламенту ЄС щодо хімічних речовин REACH, на переговори про який раніше пішло сім років, а також правила, що сприятимуть підвищенню харчової стійкості. Пропозиція щодо поліпшення ставлення до тварин була звужена, щоб зосередитися лише на перевезенні тварин. Єврокомісія пообіцяла заборонити клітки на фермах після того, як петицію підписали 1,4 мільйона громадян ЄС.

"До кінця каденції [у червні 2024 року] REACH не буде", - заявив депутат Європарламенту з питань кліматичної політики правоцентристської Європейської народної партії Пітер Лізе. 

За його словами, це призведе до скорочення робочих місць і заборони речовин, життєво важливих для зеленого переходу.

Після відставки попереднього комісара ЄС із питань клімату Франса Тіммерманса, який залишив Єврокомісію, щоб брати участь у виборах у Нідерландах, його портфель був розділений між Шефчовичем і Хукстрою.

Обидва кандидати зіштовхнулися з тригодинними запитаннями від членів комітету, під час яких їм довелося захищати свої повноваження на тлі гострої кампанії з боку “зелених”, які побоюються, що ЄС відступає від критично важливих частин свого екологічного та кліматичного законодавства.

Після того, як новопризначеним комісарам не вдалося переконати законодавців у своїх усних виступах, в ніч на вівторок, 3 вересня, їм запропонували надати додаткові письмові відповіді.

Канфін заявив, що обидва кандидати дали "конкретні" відповіді і взяли на себе зобов'язання щодо деяких пропозицій, які були "під загрозою", таких як контроль над мікропластиком.

Читайте також: Пляжі Кіпру можуть зникнути до 2100 року через зміни клімату – вчені

"Це не на 100%, але досить суттєво, щоб дати зелене світло більшості членів", - сказав він.

Шефчович, соціаліст, і Хукстра, представник Європейської народної партії, взяли на себе зобов'язання підтримати мету скорочення викидів парникових газів на 90% між 1990 і 2040 роками на шляху до чистого нуля до 2050 року.

Однак 90-відсоткове скорочення - це нижня межа рекомендації Європейської наукової консультативної ради з питань зміни клімату, яка заявила, що блок повинен намагатися скоротити викиди на 90-95% до 2040 року, щоб залишатися у відповідності зі своїми цілями щодо досягнення нульового рівня викидів.

У своїх письмових відповідях Хукстра заявив, що Брюссель буде "захищати" "мінімальну мету, щонайменше 90-відсоткове чисте скорочення до 2040 року". Політик погодився опублікувати більше інформації про клієнтів, на яких він працював у консалтинговій компанії McKinsey з 2006 по 2017 рік. Активісти кліматичних кампаній критикували його за роботу на Shell на початку 2000-х років.

Зелені підтримали кандидатури обох комісарів у середу, 4 жовтня, разом із соціалістами, Європейською народною партією та ліберальною партією "Відродження". Тепер вони мають бути схвалені в четвер, 5 вересня, голосуванням повного складу парламенту.

Депутат від зелених Бас Ейкхаут заявив, що його партія врятувала деякі напрямки політики, від яких Єврокомісія хотіла відмовитися. 

"Ми отримали критичні зобов'язання щодо відстоювання ключових документів Зеленого курсу, які в іншому випадку були б послаблені або забуті до кінця терміну повноважень", - сказав він.

Читайте також: Зміни клімату можуть вбити мільярд людей – вчені

Раніше в МЕА заявили, що досягнення “нульового” рівня викидів до 2050 року все ще можливе, але для цього необхідно потроїти потужності відновлюваної енергетики до кінця десятиліття і збільшити "зелені" інвестиції до 4,5 трильйонів доларів США на рік у всьому світі до початку 2030-х років.

Глобальні викиди вуглекислого газу (CO2), пов'язані з енергетикою, досягли рекордного рівня минулого року, хоча більш чисті технології, такі як сонячна енергетика та електромобілі, допомогли обмежити вплив збільшення використання вугілля та нафти.

За словами вчених, якщо світ хоче досягти цілей щодо обмеження глобального підвищення температури і запобігання нестримним змінам клімату, то в найближчі роки необхідне глибоке скорочення викидів, головним чином від викопного палива.