UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звернулися до Казахстану через наказ про вогонь на ураження

Там хочуть, аби влада країни підтримала порядок та захистила державні інститути. 

Державний департамент США закликає владу Казахстану припинити дію наказу, який дозволяє "стріляти на ураження" по людях, які під час демонстрацій не склали зброю. Про це під час останнього брифінгу заявив глава пресслужби відомства Нед Прайс. 

"Влада Казахстану має підтримувати порядок і захищати державні інститути, поважаючи при цьому права мирних демонстрантів", - переконаний Прайс. 

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв дозволив силовикам стріляли на ураження під час розгону демонстрацій ще 7 січня. Тоді ж він сказав, що влада не йтиме на переговори з протестувальниками. 

Читайте також: Токаєв розповів, коли «миротворців» ОДКБ почнуть виводити з Казахстану

Протести в Казахстані розпочалися 2 січня, люди вийшли з вимогою знизити ціни на газ, що зросли майже вдвічі. 4 січня протести охопили всю країну, а вимоги протестувальників розширилися до політичних: боротьба з корупцією, підвищення рівня життя, відхід від влади клану Назарбаєва, повне перезавантаження влади.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд і зняв свого попередника Нурсултана Назарбаєва з посади голови Ради безпеки (широкі повноваження цієї посади дозволяли Назарбаєву залишатися при владі за формального відходу від справ).

У всій країні запроваджено режим надзвичайного стану. Токаєв запросив на допомогу Організації договору про колективну безпеку. Рада ОДКБ ухвалила рішення направити до Казахстану Колективні миротворчі сили. Росія вже відправила до Казахстану своїх "миротворців" – підрозділи ПДВ та спецпризначення, які брали участь в окупації Донбасу та Криму.

10 січня Токаєв заявив про повне відновлення порядку в Казахстані. При цьому за його словами так звана "антитерористична операція" у країні триває.

Докладніше про те, що відбувається на "острівці стабільності" Центральноазіатського регіону, і про ціну, яку доведеться заплатити казахстанському президентові за участь іноземних солдатів у заспокоєнні країни, – читайте у статті Володимира Кравченка "Чи врятують російські "миротворці" Токаєва: що відбувається в Казахстані" у ZN.UA.