UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський знав про підготовку «диверсії» КСУ – Богдан

Голові держави доповідали спецслужби, про підготовку рішення щодо антикорупційної реформи також мав знати представник президента в КСУ Веніславський.

Президент України Володимир Зеленський знав про підготовку «диверсії» Конституційного суду з доповідей спецслужб, заявив колишній керівник Офісу президента Андрій Богдан.

Наприкінці минулого місяця суд скасував криміналізацію незаконного збагачення і позбавив НАЗК низки повноважень, заклавши бомбу уповільненої дії під усю антикорупційну систему.

«Президент же заявляє, що це (рішення КСУ) диверсія проти України, так? Так диверсія проти України - це злочин. Тобто, у тебе є спецслужби, які точно тебе інформували, що готується такий злочин. Яка була твоя реакція? Ніяка. Яка робота проводилася? Ніякої», - повідомив Богдан в інтерв'ю «Українській правді».

Крім спецслужб, про підготовку рішення визнати неконституційними окремі положення антикорупційної реформи мав знати представник президента в КСУ Федір Веніславський, вважає Богдан: «Він не міг не знати. Це його робота, він не міг не попередити про загрозу».

У ймовірність того, що спецслужби не доповіли Зеленському про загрозу, екснголова ОПУ не вірить: «Це неможливо, немає такого варіанту, щоб вони не доповіли».

У скандалі з Конституційним судом Зеленський порушив закон двічі, вважає Андрій Богдан. Перший - не реагуючи на доповіді: «Це ж кримінальна стаття, якщо ти знаєш про підготовку злочину і не реагуєш (...) мовчиш і робиш вигляд, що все нормально, і таким чином даєш сигнал, що ти не проти». Другий - намагаючись домогтися розпуску КСУ.

«Лікувати хворобу розстрілом не варіант. (...) Це може бути підставою для процедури імпічменту. Політично президент діє правильно. Але ти повинен це розуміти, ти повинен до цього готуватися, ти повинен це робити завчасно», - сказав колишній поплічник Зеленського.

Читайте також: Венеціанська комісія запропонувала Україні допомогу у виході з спровокованого КСУ кризи

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим. Його підтримав суддя Василь Лемак.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

На екстреному засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, були прийняті рішення знову відкрити реєстр е-декларацій, а також внести в Раду невідкладний законопроект «Про відновлення доброчесності конституційного судочинства».

Докладніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» у ZN.UA.