UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про рішення КСУ: «Це змова старих еліт і олігархів проти президента та країни»

Маючи понад рік на те, щоб завершити судову реформу, президент воліє й надалі звинувачувати в усьому попередників.

Президент України Володимир Зеленський у неділю, 1 листопада, порушив мовчання і прокоментував рішення Конституційного суду, що завдало нищівного удару по антикорупційній системі країни.

На думку гаранта, воно є наслідком змови частини старих еліт і олігархів, які вирішили вдарити по президентові та державі.

«Я точно знаю, що сьогоднішній демарш Конституційного суду (рішення ухвалене 27 жовтня – ред.) – це публічний прояв змови частини старих еліт і олігархів проти президента і проти країни. Ніяк інакше. Конкретно проти», - пише він у Facebook.

На думку Зеленського, послаблення президента та держави вигідне самим «олігархам та елітам», щоб продовжувати й надалі вести корупційний спосіб життя.

І аж ніяк не східному сусіду України, представником інтересів якого є «Опозиційна платформа-За життя». Саме депутати від ОПЗЖ звернулись до КСУ із поданням, яке дозволило ухвалити таке рішення.

Змальовуючи ситуацію, що склалася, президент знову вдався до методики, випробуваної під час так званого опитування 25 жовтня: звертався до українців «як до своїх» та намагався перекласти відповідальність за прийняті рішення.

«Сьогодні на одній шальці терезів – знищення всього того, заради чого боролися на всіх наших Майданах. Хіба ми не хочемо, щоб чиновники звітували перед суспільством? Чи щоб вони не нахабнішали все більше від безкарності? Чи щоб державний ресурс розподілявся справедливо, а не тільки для обраних олігархів?»,  - пише він.

І суспільство, за словами президента, цього хоче, та як зазвичай заважають попередники, які «призначили суддів (КС України) за старою системою». Хоча, прийшовши до влади більш ніж рік тому, Володимир Зеленський мав усі важелі впливу для того, щоб закінчити судову реформу та зруйнувати деструктивну зв’язку КСУ-ОАСК.

До «здобутків» своєї влади Зеленський записав розблокування роботи НАБУ та запуск Вищого антикорупційного суду, хоча його було створено ще 2016 року під час старту в країні судової реформи.

«І ось тут їм усім (попередникам) стало страшно. Дуже. І відразу захотілося вийти з усіх домовленостей про створення іншої, прозорої реальності. Формальні приводи знайдені. І раптом суд у прискореному форматі починає розглядати та скасовувати фундаментальні закони. Всю антикорупцію», - додає президент.

Втім, голова держави не зважає на той факт, що із відповідним поданням депутати ОПЗЖ звернулись ще у серпні зовсім не раптом, судді ж просто дочекались на результати місцевих виборів, аби переконатись, що «Акєла промахнувся» майже в усіх обласних центрах.

Читайте також: Венеціанська комісія розкритикувала закон Зеленського про розпуск КСУ

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим. Його підтримав суддя Василь Лемак.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

На екстреному засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, були прийняті рішення знову відкрити реєстр е-декларацій, а також внести в Раду невідкладний законопроект «Про відновлення доброчесності конституційного судочинства».

Докладніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» у ZN.UA.