UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба закликає депутатів допомогти Україні вийти з конституційної кризи без втрат у відносинах з партнерами

За словами міністра, міжнародні стейкхолдери були шоковані тим, що «все можна зруйнувати одним рішенням КСУ».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сподівається, що Україна зможе пройти конституційну кризу без втрати довіри у відносинах із міжнародними партнерами. Таку думку міністр висловив на онлайн-брифінгу 5 листопада.

За словами Кулеби, президент і уряд зі свого боку зробили все необхідне для того, щоб цю довіру врятувати. Голова МЗС сподівається, що народні депутати «теж відчуватимуть відповідальність історичного моменту» і підтримають рішення, що дозволяють вийти з кризи.

На сьогодні у парламент внесено кілька таких законопроєктів: від президентського про «розпуск КСУ» до такого, що пропонує підвищити кворум суддів.

«Я дуже розраховую, що (...) нам вдасться вийти з цієї кризи, не втративши довіру у відносинах з партнерами, а навпаки - зміцнивши її, показати, що всі ключові гілки влади готові рішуче і ефективно протидіяти будь-яким спробам зруйнувати, зупинити реформи і зруйнувати довіру в наших відносинах із західними партнерами», - додав він.

Якщо цього не відбудеться, в України може виникнути фундаментальна криза довіри у відносинах із західними партнерами, вважає міністр.

«Якщо парламент не прийме ці рішення швидко, якщо Конституційний суд збереже можливість так само зруйнувати інші важливі реформи, як він це зробив з системою декларування, то у нас буде дуже серйозна фундаментальна криза довіри у відносинах із західними партнерами. І я абсолютно чітко і офіційно про це можу заявити», - пояснив Кулеба.

Кулеба акцентував на тому, що у президента, уряду і підконтрольного йому відомства є рішучість робити все необхідне для збереження і належного функціонування антикорупційної інфраструктури в Україні, а також запобігання спробам демонтувати інші важливі реформи: банківський закон, створення ринку землі.

Міністр зазначив, що міжнародні стейкхолдери реформ в Україні «були просто паралізовані цим рішенням», і не могли повірити, що таке в принципі можливо, що все можна зруйнувати одним рішенням суду.

«Наші партнери побачили головне: це серйозність намірів президента і уряду в урегулюванні цих проблем і збереженні антикорупційної інфраструктури. Але далі треба так само швидко вирішити вже ці проблеми на системній основі, а це можливо тільки через рішення парламенту», - цитує Кулебу «Інтерфакс-Україна».

Читайте також: В КСУ зареєстрували заяву понад 200 депутатів про відставку суддів

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим. Його підтримав суддя Василь Лемак.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

На екстреному засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, були прийняті рішення знову відкрити реєстр е-декларацій, а також внести в Раду невідкладний законопроект «Про відновлення доброчесності конституційного судочинства».

Докладніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний постріл в ногу Зеленського» у ZN.UA.