Студенти одного із найстаріших університетів Чехії та Європи імені Франтішека Палацького у місті Оломоуц (історичний регіон Моравія) з нового навчального року отримають у своє розпорядження міні-броварню. Експериментальна установка призначена для дослідження впливу різних видів бактерій на процес бродіння пивного сусла, повідомляє Radio Prague Internationa.
“Ми використовуємо технологію, яку використовують для приготування пива в домашніх умовах. В результаті нам не потрібні якісь гігантські цистерни. Досить невеликих пластикових або ємностей з нержавіючої сталі об'ємом близько 30 літрів. З їхньою допомогою ми й проводимо всі задумані експерименти”, – розповідає Лукаш Кучера з кафедри аналітичної хімії природничого факультету.
– У п'яти випробувальних ємностях у нас зараз блукає сусло, приготовлене за рецептом найдавнішого чеського пива. Археологи його виявили приблизно півтора роки тому. В основі цього напою трави та просо. У наших експериментальних резервуарах зараз зріє пиво з різним співвідношенням трав, від чого залежить смак напою та рівень його гіркості.
Рецепт цього найдавнішого чеського пива вчені відтворили, дослідивши залишки рідини, знайденої в бронзовому посудині, виявленому біля села Кладіна у Східній Чехії. Археологи його датували приблизно 1000 роком до нашої ери, а давність самого рецепта, вважають дослідники – 3 тисячі років.
Як розповів хімік Лукаш Кучера, пиво має характерний кислуватий присмак, який скоріше нагадує сидр чи вино, ніж пиво. За кольором це пиво, за ароматом – сидр із відтінком лимона.
Зварене в лабораторній міні-броварні в Оломоуці пиво потім досліджуватимуть археоботаніки та медики.
“Медики досліджуватимуть вплив речовин, що містяться в пиві, на мікробіологію кишечника, а також пройдуть дослідження щодо можливостей регулювання артеріального тиску. Цим займатимуться кардіологи”, – розповідає Кучера.
Вчений визнав, що частину приготованого напою буде використано за призначенням - "для зміцнення відносин у колективі".
"Це побічний ефект, а головне, звичайно, перевірка наших можливостей щодо дотримання класичної рецептури пивоваріння в лабораторних умовах", - уточнив дослідник.
З пивоварінням у Чехії експериментують не лише в університеті Оломоуца. Зокрема, 2021 року, наприклад, празький Карлів університет, один із найстаріших класичних університетів світу, представив своє власне безалкогольне пиво – Slušné číslo (пристойний номер). Воно створено за допомогою пивних, а винних дріжджів.
На думку археолога Лубоша Йірана, є досить вагомі докази того, що люди, які жили на території сучасної Чехії, знали алкоголь та влаштовували бурхливі свята. Особливо переконливі докази містять керамічні артефакти. Знайдені глиняні чаші, ймовірно, використовувалися для ритуальних ливань, після чого вони закопувалися в землю.
Слабоалкогольні ферментовані напої з проса та інших злаків відомі з давніх-давен (Єгипет, Месопотамія, Китай). У Центральній Азії, Криму напій, що віддалено нагадує просяне пиво, називається "буза" (боза). Можливо, він потрапив до Європи разом із хвилями кочівників.
У Чехії пиво є національним, чи не культовим напоєм.