2021 рік може стати катастрофою для європейського туризму — Bloomberg

Поділитися
2021 рік може стати катастрофою для європейського туризму — Bloomberg
Туристичні потоки повністю не відновляться до свого докризового рівня в 2021 році.

Все більше країн починають масову кампанію вакцинації проти коронавірусу, але пройде ще багато часу, доки достатня кількість людей отримає щеплення. А про повне відновлення туризму наразі говорити зарано. Це означає, що на туристичну сферу чекає темний період цього року, пише Bloomberg.

Ймовірно, ситуація в туристичній галузі буде менш проблематичною, ніж у 2020 році, але варто чекати не серйозну негативну динаміку. Для прикладу, на грецький острів Санторіні минулого року прибули лише три круїзні судна, порівняно з близько 600 у 2019 році. Швидше за все, туристичним країнам варто готуватися до ще одного «тихого» та неприбуткового року.

"Очікується, що туристичні потоки повністю не відновляться до свого докризового рівня в 2021 році", - заявила Єврокомісія. В Італії саме галузь туризму буде відставати від більш широкого економічного відновлення, оскільки туристи "лише поступово повертаються на тлі невизначеності".

Представники галузі вже готуються до туристичного сезону. Паоло Манка, який керує мережею готелів "Фелікс" на Сардинії, каже, що в цю пору зазвичай вже заброньовано близько 30% місць на літо, оскільки люди втомлюються від довгих і холодних зимових вечорів. Однак зараз кількість бронювань критично низька. Це складна ситуація для власників, які все ще повинні витрачати кошти на утримання готелів та персонал без гарантії доходу.

"Ми повинні бути готовими, навіть не знаючи, чи зможемо відкритися цього сезону. Ми не можемо відкладати підготовку до останньої хвилини", - сказав Маноліс Карамолегос, який є власником Meltemi Hotels and Resorts на Санторіні, а також президентом місцевої асоціації готельєрів.

Туризм має вирішальне значення для багатьох регіонів на півдні Європи. На нього припадає 21% економіки в Греції та 17% у Португалії. Саме туризм часто є основним роботодавцем у регіонах, де відсутні інші галузі, що забезпечує вирішальний дохід для тамтешнього населення та підтримку місцевої економіки.

Перспективи відновлення туристичної галузі покращаться із продовженням кампаній вакцинації, а відкладений попит призведе до більш спонтанних бронювань у свята. Але поява нових штамів коронавірусу, стійких до вакцин, може перешкодити таким оптимістичним прогнозам.

Навіть якщо буде спостерігатися сплеск туристичних подорожей в останню хвилину, відновлення  туризму буде нерівномірним. Європейська комісія прогнозує, що більшість людей віддаватимуть перевагу подорожам в межах своїх країн, а не закордонним поїздкам.

Тим часом, оскільки кампанія вакцинації в країнах Європейського Союзу прогресує повільно і суперечливо - уряди повинні розглядати будь-яку можливість допомогти туризму.

Греція хоче, щоб Європейський Союз створив спеціальний сертифікат вакцинації проти коронавірусу, щоб ті, хто вже зробив щеплення, могли вільно подорожувати. За даними Bloomberg Vaccine Tracker, Греція вже уклала угоду з Ізраїлем, який є світовим лідером у темпах вакцинації населення.

TUI AG - найбільший у світі туроператор, заявив цього тижня, що дотримується планів запропонувати значну частину своєї звичайної програми відпочинку цього літа. Компанія робить ставку на те, що швидкі темпи поширення вакцини у Великій Британії збільшать попит британців на туристичні поїздки.

Але ентузіазм компанії не поділяє уряд Великої Британії. Цього тижня британський міністр транспорту Грант Шаппс порадив громадянам своєї країни «не бронювати відпустки», зважаючи на невизначеність навколо ситуації з пандемією.

"Важко спрогнозувати, як ситуація буде розвиватися цього літа. Найкраща порада - нічого не робити на цьому етапі", - сказав він.

У деяких готелях Південної Європи спостерігається посилення внутрішнього попиту, що компенсує деякі частини втрати доходів, але цього недостатньо. У Португалії головний виконавчий директор Pestana Hotel Group Хосе Теотоніо заявив, що більшість бронювань поступало саме від місцевих жителів, оскільки постійний страх перед забороною на поїздки та карантин стримував іноземних відвідувачів.

Попри те, що вакцини повинні сприяти послабленню жорстких обмежувальних заходів, ситуація все ще залишається невизначеною. І уряди часто запроваджують суперечливі обмеження, тримаючи бізнес на межі.

"Нам потрібні точні вказівки уряду з точки зору правил безпеки, протоколів, щоб планувати наперед. Для туризму відсутність ясності настільки ж шкідлива, як і сам ковід", - каже готельєр Паоло Манка.

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі