Незабаром наближається чудове свято, яке ми відзначаємо завжди у колі рідних — це Різдво. Напередодні Різдва, на Cвятвечір, прийнято готувати і ставити на стіл символічні 12 страв, і серед них має бути присутнім корисний і смачний напій – узвар. Узвар – це вітамінний напій із фруктів та ягід, найчастіше сушених. В Україні його люблять готувати господині на Різдво і не лише.
Компот із сухофруктів має бути темним та напівпрозорим (не каламутним). Також можна подавати використані фрукти – посипати їх цукром та спробувати – багатьом подобається такий десерт.
Сьогодні ми поділимося рецептами цього смачного напою із сухофруктів.
Не соромтеся експериментувати та насолоджуйтесь!
Класичний узвар
У цьому рецепті компот із сухофруктів виходить дуже смачним та ароматним. Готується легко та швидко. Подавайте на Різдво або використовуйте для приготування колива.
Інгредієнти
Вода – 1 л
Сухофрукти – 100 г
Цукор - за смаком
Приготування
Помиті та сушені фрукти викласти в каструлю. Додайте цукор. Влийте воду. Варити узвар 10 хвилин, потім вимкнути вогонь і дати настоятися ще 10 хвилин.
Узвар із курагою
Інгредієнти
Сушені яблука 300 г
Сушені груші 150 г
Сушені абрикоси 150 г
Вода 3 л
Приготування
Сухофрукти промити, залити 3 л свіжої води та дати постояти 1 годину. Потім двічі промийте фрукти та ягоди під проточною водою. Доведіть до кипіння, зменште вогонь і нудите під кришкою ще близько 1 години. Додайте у узвар - компот із сухофруктів, цукор або мед за смаком (останній краще додавати у теплий узвар, щоб не зіпсувати його корисність).
***
Ароматний узвар
Інгредієнти
100 г сушених груш
100 г сушених яблук
60 г чорносливу
60 г ізюму
60 г сушеної вишні
1/2 лимона
1 чайна ложка кориці
4 бутони гвоздики
дрібка мускатного горіха
4 л (літри) води
Цукор - за смаком
Приготування
У каструлю кладемо цукор. Зверху налийте воду та доведіть до кипіння. Додати сушені груші, через 5 хвилин додати яблука, через 5 хвилин додати чорнослив та сушену вишню, в останні 5 хвилин додати родзинки. Варити узвар на повільному вогні. Коли всі сухофрукти стануть м'якими, додайте корицю та гвоздику. Дайте напою трохи покипіти. Віджати лимонний сік і додати його в сковороду разом з лимоном. Вимкніть вогонь і дайте узвару настоятися 5-6 годин.
Поради для смачного узвару
Компот із сушених фруктів не можна кип'ятити, його потрібно наполягати близько 5-6 годин. Рекомендується накрити узвар рушником або ковдрою, щоб він повільніше остигав, а сухофрукти та ягоди надали напою більше аромату.
Коли напій стане теплим, за необхідності підсолодити його медом і все ретельно перемішати. Ви можете використовувати цукор замість меду та додавати його, коли узвар ще гарячий.
Узвар слід подавати охолодженим. Найкраще процідити напій перед подачею на стіл. Прикрасити чашку можна фруктами та ягодами.