19 грудня відзначають День святого Миколая. До свята традиційно готують домашні ласощі. Медові пряники також відомі як миколайчики є одним з символів Дня святого Миколая. Приготувати смачні миколайчики можна вдома за простими рецептами.
Традиційні миколайчики
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 2 скл.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 1 скл.
- Мед – 1 ст. ложка
- Сода (гашена оцтом) – 1 ч. л.
- Вершкове масло – 50 г
- Сметана – 2 ст. л.
- Олія оливкова – 1 ст. л.
- Кориця – на смак
Глазур:
- Яєчні білки – 3 шт.
- Цукрова пудра – 2 скл.
- Харчові барвники – за потреби
Приготування:
- Змішати борошно, цукор, мед та корицю. Додати до отриманої маси яйця, сметану, вершкове масло.
- Погасити соду оцтом, додати до тіста.
- Тісто вимішувати до однорідної консистенції.
- Покласти тісно до миски, накрити рушником, поставити в холодильник на одну годину.
- Дістати тісто, розкатати його завтовшки 0,5 см.
- Формами вирізати печиво.
- Дістати лист для запікання, змастити його оливковою олією.
- икласти печиво на лист, випікати у духовці 5-7 хвилин при температурі 180 градусів.
- Для приготування глазурі збити яєчні білки, поступово додаючи до них цукрову пудру. Збивати їх до консистенції густої сметани.
- За бажання додати до глазурі харчові барвники.
- Прикрасити печиво.
Імбирні миколайчики
Інгредієнти:
- Борошно – 400 г
- Імбирний порошок – 2 ч. л.
- Кориця – 1 ч. л.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Масло вершкове – 120 г
- Цукор – 200 г
- Мед – 2 ст. л.
- Яйцяе– 1 шт.
- Глазур (малювальна) для прикрашання
Приготування:
- Просіяти борошно, додати мелений імбир, корицю, гашену оцтом соду.
- Змішати масло з цукром, розтопити на водяній бані, додати мед.
- Залити солодку вершкову масу (трохи охолоджену) у борошняну суміш, додати яйце та замісити тісто.
- Вимісити тісто до однорідної маси.
- Розкотати тісто завтовшки 0,5 см. Вирізати з нього різні фігурки.
- Покласти печиво на пергамент для випічки. Поставити у духовку на 20 хвилин. Випікати при температурі 200°C.
- Дістати печиво з духовки, дати йому охолонути.
- Розмалювати печиво готовою глазур’ю.