Фінські вчені з компанії VTT вперше отримали каву, створену в лабораторії. За їхніми словами, смак отриманого в результаті напою нічим не відрізняється від натуральної кави, повідомляє New Atlas.
Щорічно в світі виробляють приблизно 10 мільярдів тонн кави, і ця кількість буде рости в міру зростання населення Землі. Для того, щоб задовольнити зростаючий попит, необхідно буде вирощувати більше кавових рослин, для чого потрібно буде вирубувати ліси. Більш того, дослідження показали, що кава дуже погано адаптується до змін клімату і площа земель, придатних для її вирощування, значно скоротитися в світі зі зростаючою температурою.
Тому зростає потреба в тому, щоб знайти альтернативні шляхи вирощування кави. В ході нового дослідження вчені культивували клітини кавових дерев, помістивши їх в спеціальний розчин. В результаті вони отримали біомасу, яку потім висушили і обсмажити. Смак отриманого напою нічим не відрізнявся від справжньої кави.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.
Раніше вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско проаналізували вплив вживання кави на частоту серцевих скорочень людини. Вони з'ясували, що вживання цього напою здатне знизити ризик розвитку збоїв серцевого ритму.