Незважаючи на те, що погода за вікном, радше, весняна, ніж зимова, попереду на нас чекають дуже приємні й усіма улюблені зимові свята — Новий рік, Різдво, Масниця. А отже, зустрічі, застілля, всі приємні й, на жаль, іноді неприємні наслідки такого проведення часу. Гадаю, незайвим буде пригадати прості істини, щоб не зіпсувати собі та оточуючим святкування, почуватися бадьоро й весело протягом довгого святкового тижня.
Свята — це завжди щедре і тривале застілля. У новорічну ніч господині намагаються накрити гарний, різноманітний стіл, щоб протягом року в хаті завжди був достаток. Із задоволенням поглинаючи кулінарні шедеври, ми не згадуємо про свої гастрити, виразки, холецистити та інші хвороби, забуваючи, що завтра доведеться розплачуватися за це погіршенням самопочуття. Та й не кожен здоровий організм витримає тривалий кулінарний марафон.
Рік Півня, що наближається, полегшує ситуацію і господиням, і гостям — Півень віддає перевагу простоті й природності у яскравій, оригінальній упаковці. Це дозволить відмовитися від складних, хитромудрих страв, замінивши їх простими, корисними для здоров’я, яскраво й гарно прикрашеними. Залишу астрологам докладний опис Півнячого святкового столу, нагадаю лише, що Півень їсть маленькими порціями, полюбляє каші та рослинну їжу. Це є одним із класичних постулатів здорового харчування. Ось тільки дієтичне куряче м’ясо в цей вечір не рекомендують подавати на стіл, щоб не розгнівати Півня. Доречно запозичити звичай зустрічі Нового року в Австрії, де обов’язковою стравою новорічного столу було заливне порося або свинина. Вважалося, щоб бути щасливим, потрібно з’їсти шматок голови, це називалося «долучатися до свинячого щастя».
Аби свято все-таки залишилося святом, зазначу, що тим, хто страждає на хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту, перед застіллям корисно вжити ліки, рекомендовані вашим лікарем для профілактики загострень. Оскільки свято триває всю ніч, не наїдайтеся відразу, розтягніть задоволення, згадайте про курочку, яка «по зернятку клює і сита буває». Дієтологи рекомендують трохи перекусити перед застіллям або випити для зменшення відчуття голоду склянку води. Можна скористатися таким рецептом — одну столову ложку висівок або лляного насіння заварити окропом і випити теплим за годину до вживання їжі. У шлунку висівки або льон розбухають, і настає відчуття насичення.
Розпочати святкову трапезу краще з овочевих салатів, які швидко засвоюються, викликаючи виділення шлункового соку, жовчі й готуючи тим самим шлунок до «важкої артилерії» у вигляді м’яса та риби. Якщо ви не можете відмовитися від якоїсь їжі, не мучтеся, покладіть собі трохи улюбленої страви. Їжте її повільно, адже ви зібралися не для того, щоб наїстися, а щоб поспілкуватися з друзями, повеселитися й потанцювати. Запивати їжу краще нейтральною мінеральною водою без газу, оскільки солодкі шипучі напої підсилюють процеси бродіння у шлунку. Танцюйте, веселіться, виходьте на свіже повітря — це допоможе роботі шлунку та кишечнику. Якщо все-таки з’їли більше, ніж потрібно, не сумуйте — запасіться заздалегідь ферментними препаратами, спазмолітиками, ентеросорбентами, які вживайте після їжі. З підручних засобів можна заварити чай із трави м’яти, ромашки, плодів шипшини. Вони допоможуть зняти неприємні симптоми переїдання.
Особливо потрібно стежити за тим, що їдять діти. Залишені на певний час без батьківського контролю, вони можуть переїсти солодощів, цитрусових та інших продуктів, що може спричинити виникнення алергії, шлунково-кишкових розладів. Дітям, які страждають на ці недуги, перед початком свята потрібно вжити рекомендовані лікарем профілактичні ліки. Те ж саме стосується і хворих на бронхіальну астму чи інші види алергії. Ароматичні свічки, що прикрашають новорічний стіл, запах натуральної глиці, неякісна (несертифікована) штучна ялинка можуть призвести до загострення хвороби. Пам’ятайте про це й не забудьте, лаштуючись у гості, скористатися інгалятором або іншим профілактичним засобом. Нехай вони будуть у вас при собі, щоб не довелося звертатися до послуг швидкої допомоги.
Оскільки Новий рік супроводжується не лише багатим застіллям, а й уживанням алкоголю, незайвим буде нагадати: випивку потрібно також контролювати. Намагайтеся не змішувати напої, що сильно різняться за міцністю. Запивати міцний алкоголь (на кшталт горілки чи коньяку) газованою водою не рекомендується, оскільки це підсилює його всмоктування, а отже, прискорить сп’яніння. Якщо все-таки трохи перебрали, прогуляйтеся на свіжому повітрі, прийміть активоване вугілля чи інший сорбент. Однією з причин сп’яніння вважається зневоднення, тому потерпілому рекомендується пити багато води. Корисною буде склянка холодної води з п’ятьма краплями нашатирного спирту, м’ятний або дуже солодкий чорний чай із великою кількістю свіжоприготованого лимонного соку.
І не забувайте про правила хорошої поведінки. Попри те, що в італійців заведено на Новий рік викидати з вікон старі речі, зустрічаючи 2005 рік, намагайтеся нічого не ламати й не викидати. Навіть викинута цієї ночі з вікна обгортка від цукерки може призвести до того, що протягом усього року вам доведеться розгрібати сміття в прямому і переносному значенні цього слова. Зате цієї ночі можна розсипати сіль, і не лише на столі, а й перед входом у будинок.
Гідним фіналом новорічної ночі може стати гарний феєрверк, тим більше що різноманітними петардами наповнені прилавки наших крамниць. Перед використанням уважно прочитайте інструкцію із застосування. Не купуйте їх на ринках, із рук, краще заплатити дорожче, але купити в магазині. Неякісний продукт може призвести до дуже серйозних наслідків. Іноді зекономлена копійчина обертається серйозною трагедією. Не дозволяйте дітям, навіть досить дорослим, влаштовувати салюти без нагляду старших.
Бажаю всім щасливого Нового року, нехай усі плани й бажання здійсняться.