NASA виявило на Місяці чадний газ, ртуть і срібло

Поділитися
© utg.ua
Зонди NASA LCROSS і LRO, які було виведено на орбіту для досліджень полярних зон Місяця для пошуку там водяного льоду, зробили несподіване відкриття. На природному супутнику Землі виявився не лише лід, але ще й цілий набір хімічних сполук, частину з яких ніяк не очікували побачити вчені: чадний газ, ртуть і срібло. Про це в четвер, 21 жовтня, повідомили спеціалізовані ЗМІ.
Зонди NASA LCROSS і LRO, які було виведено на орбіту для досліджень полярних зон Місяця в пошуку водяного льоду, зробили несподіване відкриття. На природному супутнику Землі виявився не лише лід, але ще й цілий набір хімічних сполук, частину з яких ніяк не очікували побачити вчені: чадний газ, ртуть і срібло. Про це в четвер, 21 жовтня, повідомили спеціалізовані ЗМІ. Зонди Lunar Crater Remote Observation and Sensing Satellite і Lunar Reconnaissance Orbiter було запущено наприкінці червня 2010 року. Вони дісталися до Місяця 9 жовтня. Місцем їхньої дислокації стала зона «вічної ночі» небесного тіла. Температура там нижча, ніж на полюсах Плутона, й саме там учені сподіваються відшукати водяний лід. Перед початком досліджень, на планету впала остання розгінна ступінь ракети, що доставила апарати на орбіту Місяця. У результаті падіння піднявся шлейф газу й уламків, які за допомогою приладів аналізували LCROSS і LRO. У повідомленнях преса наводить результати аналізу даних, отриманих, зокрема, ультрафіолетовим спетрографом LAMP на борту LRO, інфрачервоних й ультрафіолетових камер на LCROSS. «Спостережуваний спектр хмари з температурою близько 1000 кельвінів свідчить про вміст близько 570 кілограмів моноксиду вуглецю (чадного газу), 140 кілограмів молекулярного водню, 160 кілограмів кальцію, 120 кілограмів ртуті й 40 кілограмів магнію», - заявив Рендолл Гледстоун з Південно-Західного дослідницького інституту (США). За словами його колеги Курта Резерфорда найбільшим сюрпризом для них стало виявлення ртуті. «Її токсичність може створити проблеми для пілотованих експедицій». Але на цьому сюрпризи не закінчилися. Аналізуючи склад різного ступеня стовпа пилу й газу, що піднявся при падінні, інфрачервоні камери зонда зафіксували, зокрема, спектральні лінії натрію, аміаку, гідроксильних груп, вуглекислого й чадного газу, і, на подив учених, - срібла. «Це місце схоже на скарбницю елементів, сполук, які вивільнялися по всьому Місяцю, й всі вони зібралися в місці вічніої тіні», - зазначає Пітер Шульц з університету Брауна. На думку вчених, усі ці речовини потрапили на Місяць разом з кометами, метеоритами й астероїдами, що падали  на нього протягом мільярдів років. Сонце випаровувало леткі компоненти, які потім розносило по всьому Місяцю, але тільки у вічному холоді завжди затінених кратерів вони залишалися назавжди. Ще за часів «Аполлонів» астронавти виявляли сліди срібла й золота в зразках ґрунту. Однак відкриття срібла в кратері Кабеус означає, що атоми срібла з усього Місяця поступово мігрують до полюсів. Втім, Шульц зазначив, що концентрація срібла там така, що про його видобуток не йдеться.

За матеріалами Сегодня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі