Вчені наблизилися до розуміння причин, чому вживання червоного вина, може викликати у деяких людей головний біль, пише CNN.
Згідно з дослідженням, опублікованим у понеділок у журналі Scientific Reports, флавонол, який міститься в червоних винах, може перешкоджати здатності організму метаболізувати алкоголь, спричиняючи накопичення токсинів, що може призвести до головного болю.
Кверцетин, флавонол, є рослинною сполукою, яка міститься у фруктах і овочах, зокрема у винограді, ягодах, цибулі та брокколі.
«Коли кверцетин потрапляє у вашу кров, ваше тіло перетворює його в іншу форму, яка називається кверцетин-глюкуронід. У такому вигляді він блокує метаболізм алкоголю», — пояснює співавтор дослідження Ендрю Вотерхаус, винний хімік і почесний професор кафедри виноградарства та виноробства Каліфорнійського університету в Девісі.
За словами авторів, у червоному вині в десять разів більше фенольних сполук, особливо флавоноїдів, ніж у білому, що робить цей напій причиною головного болю.
Вотерхаус та інші дослідники намагалися з’ясувати, чому головний біль після вживання лише одного або двох келихів червоного вина може виникнути навіть у людей, які не відчувають головного болю від інших алкогольних напоїв, тому досліджували, як флавонол може впливати на генетичний варіант ферменту ALDH2, який бере участь у метаболізмі алкоголю в організмі.
Майже 8% населення планети має варіант ферменту, який не є особливо активним, його дефіцит дуже поширений серед людей східноазіатського походження — у близько 40% населення. Наявність дисфункціонального варіанту ALDH2 спричиняє розширення кровоносних судин шкіри, серцебиття і головний біль після вживання алкоголю.
«Коли люди п’ють, алкоголь розщеплюється в печінці ферментом алкогольдегідрогеназою, який перетворює його на сполуку ацетальдегід», — говорить провідний автор дослідження доктор Апраміта Деві, науковий співробітник відділу виноградарства та виноробства Каліфорнійського університету в Девісі.
Вважається, що присутність ацетальдегіду в організмі короткочасна, оскільки фермент ALDH2 перетворює його в ацетат, який є менш токсичним.
Використовуючи лабораторні тести, автори виявили, що похідна кверцетину — кверцетин глюкуронід — пригнічує фермент, що призводить до накопичення токсину ацетальдегіду — і головного болю.
Водночас, експерти, які не брали участі у дослідженні, закликають бути обережними, характеризуючи його як теорію, а не як доказ.
Автори планують перевірити свою гіпотезу в невеликому клінічному дослідженні людей, які страждають на головний біль, та експериментуючи із червоними винами з високим та низьким вмістом кверцетину.
Щоб мінімізувати головний біль, науковці радять експериментувати та куштувати вина, виготовлені різними виробниками з різних сортів винограду, оскільки рівні сполук, які можуть викликати головний біль у червоному вині, суттєво відрізняються у різних вин.
«Кверцетин виробляється виноградом у відповідь на сонячне світло. Якщо ви вирощуєте виноград з відкритими гронами, як це роблять у долині Напа для своїх каберне, ви отримаєте набагато більший рівень кверцетину. У деяких випадках його кількість може бути в чотири-п’ять разів вищою», — зауважує Вотерхаус.
Тож вам може пощастити більше з дешевшими червоними винами або білими, які мають нижчий загальний вміст флавонолів.