Вчені з Університету Нортумбрії (Великобританія) склали «формулу ідеального чаю».
Виглядає вона наступним чином: ЧП + (вода, нагріта до 100˚C) 2 хв. ЧЗ + М (10 мл) 6 хв. ВЗ = БЧЧ (при ОТ60˚C).
Загадкові абревіатури розшифровуються так: ЧП - чайний пакетик, ЧЗ - час заварювання, М - молоко, БЧЧ - бездоганна чашка чаю, ОТ - оптимальна температура. Таким чином, оптимальний час заварювання складає 2 хвилини, а ідеальна кількість молока дорівнює 10 мл. Бездоганний напій, що має температуру 60˚C, виходить рівно через 6 хвилин після додавання молока.
Через 17 хвилин 30 секунд після заварювання чай охолоджується до 45˚C і втрачає свою «ідеальність».
Щоб вивести «формулу», команда фахівців провела у лабораторії 180 годин. Весь цей час дослідники тестували різні способи заварювання чаю, а 285 добровольців куштували приготоване ними.
Керівник роботи Йен Браун пояснює: коли ми п'ємо чай, наше піднебіння вимагає балансу між гіркотою і насолодою. Дослідження показало, що 10 мл - це ідеальна кількість молока на чашку чаю, яка врівноважує натуральну гіркоту напою і дозволяє згладити смакові відчуття.
Отже, оптимальна температура чаю - 60˚C; як нас вчать, вона досягається через 6 хвилин після додавання молока (чорний чай остигає до цієї температури на дві хвилини повільніше). Якщо вірити Й.Брауну, додавання молока у чорний чай підсилює «присмак іриски і ванілі» та послаблює деревні і трав'яні нотки, а шестихвилинне очікування допомагає уникнути ризику обпектися, але дозволяє насолодитися повним смаком і ароматом напою.
До речі, всі британці разом випивають за день 165 млн чашок. Або 60,2 млрд на рік.