Президент Асоціації фермерів звинуватив главу профільного комітету ВР Сольского в покриванні рейдерів і силових захоплень землі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Президент Асоціації фермерів звинуватив главу профільного комітету ВР Сольского в покриванні рейдерів і силових захоплень землі Микола Сольський © Агрополіт
Якщо фермерський кооператив збитковий, то він нікому не потрібен. Якщо успішний — люди Сольського тут як тут. Знаходять Іванова Івана Івановича, на нього переоформляють документи, пишуть фіктивний протокол зборів членів кооперативу, які нібито обрали нового голову.

Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак заявив, що в Україні землю захоплюють з допомогою біт і тітушок, а це означає, що в країні панує навіть не рейдерство (інтелектуальне захоплення активу), а звичайний бандитизм. Відповідну заяву він зробив в інтерв’ю редакторці відділу політики Інні Ведерніковій.

«Якщо на ключовій посаді в профільному комітеті сидить розбійник, то й закони, які він лобіює, захищатимуть розбійників. Цю людину (йдеться про співзасновника «Українського Аграрного Холдингу» Миколу Сольського – ред.), як я вже сказав, неодноразово ловили за руку. Точніше, його людей. Сам він, звичайно, не бруднитиметься, - сказав Стрижак. - Річ у тім, що в нас уже навіть не рейдерство, а звичайний бандитизм. Тому що рейдерство — це інтелектуальне захоплення активу. В Україні ж землю захоплюють з допомогою біт і тітушок. І якщо все це робиться саме в такий спосіб, виходить, до влади в агросфері прийшли бандити».

Він пригадав нещодавній скандал, коли ім'я голови профільного парламентського комітету пана Сольського стало відоме всій країні.

«Всі матеріали передано в офіс президента, чекаємо реакції. Хоча надії на торжество справедливості дуже мало. Для них Сольський — свій», - уточнив Стрижак.

При цьому президент Асоціації фермерів додав, що сьогодні свавілля панує в кооперативах.

«Якщо кооператив збитковий, то він нікому не потрібен. Якщо успішний — люди Сольського тут як тут. Знаходять Іванова Івана Івановича, на нього переоформляють документи, пишуть фіктивний протокол зборів членів кооперативу, які нібито обрали нового голову. «Чорний» реєстратор реєструє нове керівництво, й усе. Потім усі твої докази про те, що підпис фальшивий, «врахують» у столичному Печерськом суді», - пояснив співрозмовник.

На пасаж журналістки про те, з чим виснажений фермер 1 липня піде до банку і чи не потрапить він у результаті в боргову кабалу, президент Асоціації фермерів відповів: «Схем — безліч. Запобіжників — немає. Усе це може викликати класичний протест на селі».

При цьому Стрижак переконаний, що у фермерства є внутрішній ресурс для протесту.

«Я вважаю, що в державної влади завжди має бути здоровий глузд і бажання, виявивши помилку, її виправити. Адже питання вже навіть не в передчасному відкритті обігу землі, а в моделі, яка запрацює після».

То чому команда Зеленського, пообіцявши підтримати фермерів, згорнула всі програми і заблокувала їхні казначейські рахунки? Навіщо заступникові міністра від агрохолдингів кишенькова геошка, яка нібито об'єднала фермерів? Чия рука лізе в Держгеокадастр і відбирає землю у фермерів, а потім продає їм же втридорога? До чого тут прокуратура, і як вона "наглядає" за тим, що відбувається на готовому до відкриття ринку? Хто рейдерить успішні фермерські кооперативи, і чому йому за це нічого не буде? Де візьмуть гроші ослаблені фінансово фермери, щоб із 1 липня купувати землю? Чи не потраплять вони, зрештою, в боргову кабалу до банків, які очікують здобичі? Чи є в ухвалених законах запобіжники, що можуть не дати агромагнатам скупити землю через підконтрольних фізосіб не дочекавшись 2024-го року? Відповіді на ці та багато інших запитань читайте в інтерв'ю Інни Ведернікової з президентом Асоціації фермерів та приватних землевласників України Миколою Стрижаком.

Попереднє інтерв’ю з Миколою Стрижаком, де він розповів ZN.UA про своє ставлення до земельної реформи, читайте за посиланням.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі