Дефіциту овочів у цьому році не передбачається, а ціни на овочевий борщовий набір зменшуються. Морква, цибуля, капуста, буряк будуть дешевшати до збору нового врожаю, зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Чому дешевшають овочі основного набору?
Після повномасштабного вторгнення в Україні суттєво скоротились посівні площі, а в деяких регіонах вони були зменшені до мінімуму. Внаслідок цього виник дефіцит овочів на ринку, що компенсувався високими цінами на овочеву продукцію. За спостереженнями Мінагрополітики, аграрії адаптувались до нових умов діяльності і почали вирощування на значних площах там, де менше ризиків – центральні та західні області, а також частково в південних областях.
Зростання кількості овочів вплинуло на зменшення ціни. Саме тому ціни на овочі зменшились до оптимальних і наразі наближаються, на думку Тараса Висоцького, до собівартості.
Частково на зменшення ціни вплинула сприятлива погода – тепла і не засушлива у більшості регіонів. Завдяки позитивним очікуванням щодо великого врожаю, вартість запасів також стає меншою, проте коридор цін може не суттєво змінюватись.
В цілому вартість овочів може змінитись на 10-15% з урахуванням споживчої інфляції, проте раптового зростання чи зменшення ціни на 50-60% у цьому сезоні очікувати не варто.
Внаслідок теплої погоди, зростання пропозиції ранніх овочів, а також обмежену купівельну спроможність українців ціни на ранні овочі почали знижуватися. Почали дешевшати томати, огірки, кубовидні перці, рання капуста. Щоправда, зберігаються високі ціни на редис, цвітну капусту, броколі, кабачки.