Заступник міністра закордонних справ України, посол України в Туреччині Василь Боднар розповів, чому довго тривають переговори з Туреччиною про зону вільної торгівлі з Україною.
Посол нагадав про те, що угода була узгоджена ще 12 років тому, також виписаний текст угоди, заковика криється в тарифах, які будуть застосовувати до кожної з груп товарів.
"І Україна, і Туреччина є великими виробниками сільськогосподарської і промислової продукції. Перш за все, металопродукції. Це дві найбільші групи товарів, за якими досі тривають досить довгі, м'яко кажучи, консультації. Тут проблема в балансі між впливом на внутрішній ринок і вигодами від майбутньої торгівлі. Його потрібно досягти", - пояснив Боднар в інтерв'ю на каналі "Дом".
Посол пояснив, що існують розбіжності щодо сільськогосподарської групі товарів - зокрема, Туреччина розглядає імпорт помідорів, томатів або пшениці на свій ринок як загрозу внутрішньому ринку. З української сторони є питання по текстильній промисловості.
"Просто внутрішнє регулювання турецького ринку не дозволяє вільно конкурувати. Коли стоїть питання про (ввізні) тарифи - на пшеницю 180% або на м'ясо 120% - як можна конкурувати? Або, наприклад, на наш алкоголь. Ви не зайдете просто так на ринок. Тому що це досить сильно захищений ринок", - розповів Боднар.
Як повідомлялося, в квітні 2021 року під час візиту в Анкару президент України Володимир Зеленський обговорив з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом перспективи Угоди про зону вільної торгівлі між країнами. Тоді президент України запевнив, що компроміс в інтересах двох країн буде знайдений.
Детальніше про те, чому більше, ніж за 10 років Україна так і не підписала угоду про торгівлю з Туреччиною читайте в статті Ігоря Гужви "Чи милий нам берег турецький".