Причина раптового переведення до Нафтогазу мільйонів споживачів знайшлася в законопроекті №7429

Поділитися
Причина раптового переведення до Нафтогазу мільйонів споживачів знайшлася в законопроекті №7429
На кону компенсація компаніям, що постачають газ населенню за фіксованою ціною, у розмірі 150,1 млрд грн.

Компаніям, що постачають газ для населення, виплатять 150 мільярдів гривень на компенсацію різниці між ринковими цінами на газ та варістю газу, закладену в тарифах на комунальні послуги. Це випливає з законопроєкту №7429 про внесення змін до держбюджету 2022 (щодо фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та подальшого відновлення), який передбачає механізм компенсації фіксації цін на газ для населення на час воєнного стану.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету вже рекомендує Верховній Раді ухвалити даний проект у другому читанні та в цілому.

Законопроєктом серед іншого передбачається:

  • збільшити доходи і видатки державного бюджету (разом і за спеціальним фондом) на 264,3 млрд грн;
  • зарахувати до спеціального фонду такі доходи: надходження від сплати дивідендів, що нараховуються на акції НАК "Нафтогаз України", що належать державі, за результатами фінансово-господарської діяльності у 2022 р. (64,4 млрд грн);
  • авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів (11,6 млрд грн);
  • надходження в рамках програм допомоги ЄС, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, яка надається з метою фінансового забезпечення заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час воєнного стану та подальшого відновлення (188,3 млрд грн).

Також законопроєктом пропонується передбачити компенсацію компаніям, що постачають газ населенню за фіксованою ціною - 150,1 млрд грн за рахунок надходжень в рамках програм відповідної міжнародної допомоги.

Крім цього передбачається субвенція місцевим бюджетам на компенсацію різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води згідно із Законом України "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування" (38,2 млрд грн за рахунок надходжень в рамках програм відповідної міжнародної допомоги).

Нагадаємо, у червні раптово стало відомо, що "Нафтогазу" приєднали майже 11 млн домогосподарств. Причому частину споживачів приєднали заднім числом. А сама ситуація, як з'ясувалося, стала несподіванкою і для "Нафтогазу", і для приватних газзбутів, які позбулися своїх клієнтів.

Раніше глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко вже згадував, що різницю між економічно обґрунтованими та поточними тарифами держава компенсуватиме учасникам ринку. Мовляв, буде створений спеціальний фонд, куди акумулюватимуться кошти з різних джерел, у тому числі - міжнародна допомога. 

Проте, механізм цієї ідеї став зрозумілим лише із законопроекту №7429. Як і очевидно, що держава має намір значну частину цих коштів спрямувати на державну компанію "Нафтогаз", яка, у результаті указанного перекидання клієнтів, на сьогодні вже акумулювала понад 95% побутових споживачів.

Відомо також, що для початку нового опалювального сезону Уряд має намір закупити мінімум 6 мільярдів кубометрів газу, на що Україні необхідно близько 8 мільярдів доларів. Про це голова НАК "Нафтогаз" розповів, виступаючи на засіданні американської Комісії з безпеки та співробітництва в Європі у Вашингтоні увечері у вівторок, 7 червня.

Щоправда, вже 9 липня  народний депутат Олексій Кучеренко фактично звинуватив Уряд у брехні, заявивиши, що в Україні немає жодного дефіциту газу, а власний видобуток перекриває нинішні потреби населення зі значним профіцитом. Про це йдеться у депутатському зверненні Кучеренка на адресу прем'єр-міністра Дениса Шмигаля стосовно урядових законопроєктів №№ 7427, 7428, 7429 щодо особливостей регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення.

Кучеренко навіть запропонував главі уряду прийти в парламент і особисто пояснити депутатам законодавчу ініціативу Кабміну, яка більше схожа на "схему".

А вже 12 липня стало відомо, що "Нафтогаз" запросив  у власників частини своїх облігацій заморозити борг на два роки. І якщо кредитори погодяться на реструктуризацію боргу, компанія фактично увійде в технічний дефолт. Своє прохання в "Нафтогазі" мотивували вторгненням Росії, яке залишило компанію без готівки. 

Щоправда, це прохання чомусь не пройняло інвесторів. 14 липня агентство Reuters повідомило, що інвестори схиляються до відмови "Нафтогазу".

Виплата облігацій на суму $335 млн мала відбутися 19 липня.  Проте тепер термін голосування за пропозиціями "Нафтогазу" визначений до 21 липня, а збори та оголошення результатів призначено на 26 липня.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі