Грудень тільки почався, а вже скрізь блимають гірлянди, у супермаркетах грають новорічні пісні та продаються святкові товари. Щоб зустріти Новий рік правильно, потрібно продумати всі деталі завчасно. Сподіваємось, що наша добірка смачних салатів вам у цьому допоможе.
Олів'є
Інгредієнти:
- 3 картоплини
- 3 моркви
- 4-5 яєць
- 450 г зеленого горошку
- 5-6 солоних огірків
- 350 г курки або вареної ковбаси
- 5 пучків зеленої цибулі
- 1 пучок кропу
- 250 г майонезу
- чорний мелений перець
- сіль
Інструкція:
- Вимиту в шкірці картоплю та моркву відварити у підсоленій воді до готовності. Яйця відварити окремо, не допускаючи переварювання жовтка.
- Все зварене разом з м'ясом чи ковбасою очистити та нарізати кубиками по 5 мм.
- Змішати всі інгредієнти, додати дрібно нарізану зелену цибулю та кріп. Приправити чорним перцем, заправити майонезом та поставити в холодильник.
- Солоні огірки нарізати кубиками такого самого розміру. Якщо насіння в них велике - видалити його. Скласти огірки окремий контейнер. Також у окремий контейнер покласти зелений горошок.
- Перед подачею на стіл додати в салат солоні огірки та зелений горошок. Ще раз перемішати, спробувати і за необхідності додати сіль та чорний перець.
Оселедець під шубою
Інгредієнти:
- буряк – 500 г
- морква – 500 г
- картопля – 500 г
- філе солоного оселедця – 500 г
- яйця, зварені вкруту - 2 шт.
- майонез – 200 г
- цибуля – 200 г
- зелена цибуля, зелень для прикраси
- сіль
- мелений чорний перець
Інструкція:
- Моркву, буряк та картоплю ретельно вимийте щіткою, не знімаючи шкірку. Духовку нагрійте до 190 °С.
- Загорніть овочі у фольгу. Запікайте 50 хвилин. Після цього розгорніть фольгу і дайте овочам повністю охолонути.
- Цибулю очистіть і дуже дрібно наріжте. Пересипте її в друшляк і обдайте киплячою водою, щоб позбавити гіркоти. Також цибулю можна потримати 5 хвилин у лимонному соку.
- Натріть овочі на великій тертці. Розподіліть по окремих ємностях. Заправте майонезом, посоліть і поперчіть до смаку.
- Філе оселедця наріжте спочатку довгими смужками, потім маленькими кубиками, при цьому виймаючи дрібні кісточки.
- У прозору ємність викладіть шарами цибулю, оселедець, картопля, моркву та буряк. За необхідності шари можна повторити.
- Зверху посипте натертими на тертці яйцями.
- Затягніть харчовою плівкою та приберіть у холодильник на 2 години.
- Дістаньте з холодильника безпосередньо перед подачею на стіл. Прикрасьте салат нарізаною зеленню.
Мімоза
Інгредієнти:
- 450 г консервованої риби (сардини/скумбрія/лосось)
- 5 яєць
- 5 картоплин
- 5 морквин
- 5 маринованих огірків
- 5 пучків зеленої цибулі
- 1 пучок кропу
- 250 г майонезу
- сіль
Інструкція:
- Відваріть у шкірці моркву та картоплю у підсоленій воді. Остудіть і очистіть. Натріть на дрібній тертці.
- Відваріть яйця круто. Розділіть на білки та жовтки. Білки натріть на тертці, жовтки дрібно розкришіть.
- Консервовану рибу з банок перекладіть на друшляк і залиште, доки не стіче рідина. Розберіть виделкою на маленькі шматочки, видаляючи кісточки.
- Огірки очистіть від шкірки та наріжте маленькими кубиками. Дрібно наріжте зелену цибулю та кріп.
- На блюдо поставте кільце від роз'ємної форми. Перший шар – половина натертої картоплі. Трохи посоліть та змастіть майонезом. Другий шар – половина риби. Третій - ріпчаста цибуля та кріп. Четвертий – мариновані огірки. П'ятий – морква, змастіть майонезом. Повторіть ці шари ще раз.
- Викладіть білки, змастіть майонезом. Зверху посипте жовтками.
- Накрийте салат і приберіть у холодильник на 2-3 години. Перед подачею зніміть кільце.
Новорічний чобіт
Інгредієнти:
- Філе куряче - 200 г
- Сир твердий – 100 г
- Яйця – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста червона – 0,5 шт.
- Гранат (великий) – 0,5 шт.
- Майонез – 100 г
- Цукор – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений - за смаком
- Сіль за смаком
Інструкція:
- Куряче філе відварити в підсоленому окропі до готовності (20 хвилин). Яйця відварити круто (8-10 хвилин).
- Червону цибулю дрібно порубати ножем.
- Викласти цибулю в невелику піалу, додати цукор і поперчити до смаку.
- Залити цибулю окропом і залишити хвилин на 10.
- Сир натерти на великій тертці.
- Яйця очистити. Відокремити один білок, решту натерти на великій тертці.
- Відварене куряче філе, що охололо, нарізати маленькими шматочками.
- З цибулі злити воду, віджати її. У мисці змішати цибулю, яйця, сир (трохи залишити для оформлення салату) та куряче філе. Додати майонез.
- Салат з куркою і сиром перемішати і викласти на блюдо у вигляді чобота.
- "Підошву чобітка" викласти сирною стружкою. Дрібно натертим білком оформити верх чобота. А решту щільно засипати зернами граната. За бажанням можна із сиру зробити застібки – і салат готовий.
Салат з куркою та ананасами
Інгредієнти:
- Філе куряче - 3 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Яйця – 4 шт.
- Гриби печериці свіжі - 800 г
- Огірок свіжий – 1 шт.
- Майонез – 1 упаковка (200 мл)
- Цибуля - 1 шт.
- Ананаси консервовані – 560 г
- Олія - (для обсмажування грибів)
- Гранат – 1/2 шт.
Інструкція:
- Філе курки варимо 20 хвилин, потім нарізаємо її довільними шматочками.
- Відварюємо картоплю в мундирі (20-30 хвилин) та яйця (10-12 хвилин), натираємо все на великій тертці.
- Смажимо гриби, порізані скибочками, 15 хвилин. Коли вода з грибів випарується, додаємо олію і обсмажуємо гриби разом з цибулею, нарізаною півкільцями. Солимо і перчимо гриби до смаку.
- Огірки нарізаємо півкружечками.
- Формуємо салат шарами. Спочатку кладемо картоплю, солимо її. Робимо майонезну сітку. На картопля викладаємо половину заготовлених огірків.
- Потім викладаємо курку і робимо сіточку з майонезу.
- Наступним шаром викладаємо смажені гриби з цибулею і робимо сіточку з майонезу.
- Далі викладаємо огірки, що залишилися, і робимо сіточку з майонезу.
- Передостаннім шаром викладаємо яйця і робимо останню сіточку з майонезу.
- Останнім шаром викладаємо фігурно шматочки ананасу та зерна гранату.