Рецепти салатів для святкового столу на Новий рік

Поділитися
Рецепти салатів для святкового столу на Новий рік © Jonathan Borba / Unsplash
Тут не лише олів'є та оселедець під шубою.    

Грудень тільки почався, а вже скрізь блимають гірлянди, у супермаркетах грають новорічні пісні та продаються святкові товари. Щоб зустріти Новий рік правильно, потрібно продумати всі деталі завчасно. Сподіваємось, що наша добірка смачних салатів вам у цьому допоможе.

Олів'є

Інгредієнти:

  • 3 картоплини
  • 3 моркви
  • 4-5 яєць
  • 450 г зеленого горошку
  • 5-6 солоних огірків
  • 350 г курки або вареної ковбаси
  • 5 пучків зеленої цибулі
  • 1 пучок кропу
  • 250 г майонезу
  • чорний мелений перець
  • сіль

Інструкція:

  1. Вимиту в шкірці картоплю та моркву відварити у підсоленій воді до готовності. Яйця відварити окремо, не допускаючи переварювання жовтка.
  2. Все зварене разом з м'ясом чи ковбасою очистити та нарізати кубиками по 5 мм.
  3. Змішати всі інгредієнти, додати дрібно нарізану зелену цибулю та кріп. Приправити чорним перцем, заправити майонезом та поставити в холодильник.
  4. Солоні огірки нарізати кубиками такого самого розміру. Якщо насіння в них велике - видалити його. Скласти огірки окремий контейнер. Також у окремий контейнер покласти зелений горошок.
  5. Перед подачею на стіл додати в салат солоні огірки та зелений горошок. Ще раз перемішати, спробувати і за необхідності додати сіль та чорний перець.

Оселедець під шубою

Інгредієнти:

  • буряк – 500 г
  • морква – 500 г
  • картопля – 500 г
  • філе солоного оселедця – 500 г
  • яйця, зварені вкруту - 2 шт.
  • майонез – 200 г
  • цибуля – 200 г
  • зелена цибуля, зелень для прикраси
  • сіль
  • мелений чорний перець

Інструкція:

  1. Моркву, буряк та картоплю ретельно вимийте щіткою, не знімаючи шкірку. Духовку нагрійте до 190 °С.
  2. Загорніть овочі у фольгу. Запікайте 50 хвилин. Після цього розгорніть фольгу і дайте овочам повністю охолонути.
  3. Цибулю очистіть і дуже дрібно наріжте. Пересипте її в друшляк і обдайте киплячою водою, щоб позбавити гіркоти. Також цибулю можна потримати 5 хвилин у лимонному соку.
  4. Натріть овочі на великій тертці. Розподіліть по окремих ємностях. Заправте майонезом, посоліть і поперчіть до смаку.
  5. Філе оселедця наріжте спочатку довгими смужками, потім маленькими кубиками, при цьому виймаючи дрібні кісточки.
  6. У прозору ємність викладіть шарами цибулю, оселедець, картопля, моркву та буряк. За необхідності шари можна повторити.
  7. Зверху посипте натертими на тертці яйцями.
  8. Затягніть харчовою плівкою та приберіть у холодильник на 2 години.
  9. Дістаньте з холодильника безпосередньо перед подачею на стіл. Прикрасьте салат нарізаною зеленню.

Мімоза

Інгредієнти:

  • 450 г консервованої риби (сардини/скумбрія/лосось)
  • 5 яєць
  • 5 картоплин
  • 5 морквин
  • 5 маринованих огірків
  • 5 пучків зеленої цибулі
  • 1 пучок кропу
  • 250 г майонезу
  • сіль

Інструкція:

  1. Відваріть у шкірці моркву та картоплю у підсоленій воді. Остудіть і очистіть. Натріть на дрібній тертці.
  2. Відваріть яйця круто. Розділіть на білки та жовтки. Білки натріть на тертці, жовтки дрібно розкришіть.
  3. Консервовану рибу з банок перекладіть на друшляк і залиште, доки не стіче рідина. Розберіть виделкою на маленькі шматочки, видаляючи кісточки.
  4. Огірки очистіть від шкірки та наріжте маленькими кубиками. Дрібно наріжте зелену цибулю та кріп.
  5. На блюдо поставте кільце від роз'ємної форми. Перший шар – половина натертої картоплі. Трохи посоліть та змастіть майонезом. Другий шар – половина риби. Третій - ріпчаста цибуля та кріп. Четвертий – мариновані огірки. П'ятий – морква, змастіть майонезом. Повторіть ці шари ще раз.
  6. Викладіть білки, змастіть майонезом. Зверху посипте жовтками.
  7. Накрийте салат і приберіть у холодильник на 2-3 години. Перед подачею зніміть кільце.

Новорічний чобіт

Інгредієнти:

  • Філе куряче - 200 г
  • Сир твердий – 100 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста червона – 0,5 шт.
  • Гранат (великий) – 0,5 шт.
  • Майонез – 100 г
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Сіль за смаком

Інструкція:

  • Куряче філе відварити в підсоленому окропі до готовності (20 хвилин). Яйця відварити круто (8-10 хвилин).
  • Червону цибулю дрібно порубати ножем.
  • Викласти цибулю в невелику піалу, додати цукор і поперчити до смаку.
  • Залити цибулю окропом і залишити хвилин на 10.
  • Сир натерти на великій тертці.
  • Яйця очистити. Відокремити один білок, решту натерти на великій тертці.
  • Відварене куряче філе, що охололо, нарізати маленькими шматочками.
  • З цибулі злити воду, віджати її. У мисці змішати цибулю, яйця, сир (трохи залишити для оформлення салату) та куряче філе. Додати майонез.
  • Салат з куркою і сиром перемішати і викласти на блюдо у вигляді чобота.
  • "Підошву чобітка" викласти сирною стружкою. Дрібно натертим білком оформити верх чобота. А решту щільно засипати зернами граната. За бажанням можна із сиру зробити застібки – і салат готовий.

Салат з куркою та ананасами

Інгредієнти:

  • Філе куряче - 3 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Яйця – 4 шт.
  • Гриби печериці свіжі - 800 г
  • Огірок свіжий – 1 шт.
  • Майонез – 1 упаковка (200 мл)
  • Цибуля - 1 шт.
  • Ананаси консервовані – 560 г
  • Олія - (для обсмажування грибів)
  • Гранат – 1/2 шт.

Інструкція:

  • Філе курки варимо 20 хвилин, потім нарізаємо її довільними шматочками.
  • Відварюємо картоплю в мундирі (20-30 хвилин) та яйця (10-12 хвилин), натираємо все на великій тертці.
  • Смажимо гриби, порізані скибочками, 15 хвилин. Коли вода з грибів випарується, додаємо олію і обсмажуємо гриби разом з цибулею, нарізаною півкільцями. Солимо і перчимо гриби до смаку.
  • Огірки нарізаємо півкружечками.
  • Формуємо салат шарами. Спочатку кладемо картоплю, солимо її. Робимо майонезну сітку. На картопля викладаємо половину заготовлених огірків.
  • Потім викладаємо курку і робимо сіточку з майонезу.
  • Наступним шаром викладаємо смажені гриби з цибулею і робимо сіточку з майонезу.
  • Далі викладаємо огірки, що залишилися, і робимо сіточку з майонезу.
  • Передостаннім шаром викладаємо яйця і робимо останню сіточку з майонезу.
  • Останнім шаром викладаємо фігурно шматочки ананасу та зерна гранату.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі