Олів'є – традиційний салат на новорічному столі. Його подарував нам у XIX столітті ресторатор Люсьєн Олів'є, і з того часу ця святкова страва набула багато варіацій. Не тільки тому, що готували по-різному, а й у зв'язку зі змінними тенденціями у світі. Наприклад, все більше людей відмовляються від м'яса, тому, щоб не відмовлятися від улюблених ласощів, доводиться видозмінювати рецепт.
Представляємо вам п'ять різних рецептів олів'є, щоб ситими та задоволеними залишилися всі гості без винятку.
«Справжній» олів'є
Рецепт свого «зимового салату», який підкорив серця тисяч гурманів, Люсьєн Олів'є, який помер у 45 років, так і не встиг розкрити. Хоча основні інгредієнти були відомі, ні в кого не виходило відтворити точний смак салату. Тому всі «справжні» рецепти олів'є - лише спроба приблизно відтворити легендарний смак.
Інгредієнти:
- 2 рябчики;
- 4 картоплі;
- 50 г салату латук;
- 80 г майонезу;
- 2 невеликі свіжі огірки;
- 8 ракових шийок;
- ½ склянки ланспіку;
- 2 чайні ложки каперсів;
- 10 оливок;
- 2 столові ложки соусу кабуль.
Інструкція:
- Ланспік (застиглий м'ясний бульйон) можна зробити швидко, якщо варите до новорічного столу холодець: просто відлийте півсклянки рідини в окрему ємність і дайте їй застигнути.
- Для соусу кабуль розтоплюємо на сковороді 20 г вершкового масла, підсмажуємо на ньому 40 г борошна до золотистого кольору, додаємо 40 г хріну та 40 г вершків, прогріваємо та остуджуємо.
- Відваріть або запечіть рябчиків. Їх можна замінити телячим язиком або куріпкою. Відокремте м'ясо від кісток і поріжте. Нарубайте кубиками варену картоплю та огірки. Складіть ці інгредієнти в миску, додайте каперси та оливки, перемішайте.
- Заправте майонезом із соусом кабуль. Прикрасьте вареними раковими шийками, салатом латук і рубаним ланспіком.
- До подачі тримайте салат у холодильнику, щоб ланспік не розтанув.
Олів'є «Як у дитинстві»
Інгредієнти:
- 3 картоплини
- 3 моркви
- 4-5 яєць
- 450 г зеленого горошку
- 5-6 солоних огірків
- 350 г курки або вареної ковбаси
- 5 пучків зеленої цибулі
- 1 пучок кропу
- 250 г майонезу
- чорний мелений перець
- сіль
Інструкція:
- Вимиту в шкірці картоплю та моркву відварити у підсоленій воді до готовності. Яйця відварити окремо, не допускаючи переварювання жовтка.
- Все зварене разом з м'ясом чи ковбасою очистити та нарізати кубиками по 5 мм.
- Змішати всі інгредієнти, додати дрібно нарізану зелену цибулю та кріп. Приправити чорним перцем, заправити майонезом та поставити в холодильник.
- Солоні огірки нарізати кубиками такого самого розміру. Якщо насіння в них велике - видалити його. Скласти огірки окремий контейнер. Також у окремий контейнер покласти зелений горошок.
- Перед подачею на стіл додати в салат солоні огірки та зелений горошок. Ще раз перемішати, спробувати і за необхідності додати сіль та чорний перець.
Веганський олів'є
Інгредієнти
- 300 г картоплі;
- 1 морква;
- 1 великий свіжий огірок;
- 1 банка консервованої квасолі (без томатного соусу);
- ½ банки консервованого горошку;
- 100 мл соєвого молока;
- 100 мл оливкової олії;
- 1,5 столові ложки лимонного соку;
- 1,5 столові ложки діжонської гірчиці;
- сіль.
Інструкція
- Відваріть моркву та картоплю.
- Злийте рідину з квасолі та горошку.
- Наріжте картоплю, моркву та огірок кубиками.
- Для заправки змішайте блендером соєве молоко, лимонний сік та гірчицю. Не перестаючи збивати, повільно влийте оливкову олію. Коли суміш загусне, заправку можна класти в салат.
- Перемішайте всі інгредієнти – салат готовий.
Олів'є з рибою
Інгредієнти
- 5 картоплин;
- 300 г малосольної червоної риби;
- 2 середні свіжі огірки;
- 200 г замороженого зеленого горошку;
- 30 г вершкового масла;
- 120 г майонезу.
Інструкція
- Наріжте варену картоплю, рибу та огірки кубиками.
- Олію розтопіть на сковороді і обсмажте горошок до готовності, потім остудіть. Змішайте всі інгредієнти та заправте майонезом.
- Солити салат не потрібно, тому що в ньому вже є солона риба.
Дієтичний олів'є
Інгредієнти
- 3 картоплі;
- 300 г курячої грудки;
- 2 солоні огірки;
- 2 свіжі огірки;
- 1 морква;
- 300 гр замороженого горошку;
- 4 яйця;
- 1 цибулина;
- 150 г сметани;
- 20 г гірчиці;
- сіль.
Інструкція
- Очистіть і наріжте кубиками зварені картоплю, моркву, яйця.
- Горошок пробаланшуйте.
- М'ясо відваріть та розберіть на волокна.
- Наріжте огірки та цибулю.
- Заправте сметаною та гірчицею, посоліть та перемішайте.