Важливо знати покупцям: де безпечно купувати живу рибу

Поділитися
Важливо знати покупцям: де безпечно купувати живу рибу © freepik/aleksandarlittlewolf
Роз'яснення дали у Держпродспоживслужбі.

В Україні правила існують певні правила та норми реалізації харчових продуктів, які закріплені у законодавстві.

Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, як має реалізовуватися жива риба та де її можуть продавати.

Де дозволено продавати живу рибу

Кожна партія живої риби має надходити у точки продажу з супровідними документами, а законними місцями для торгівлі живою рибою є:

  • магазини, супермаркети, де за безпечність харчових продуктів відповідає адміністрація закладу;
  • ринок або торговельний майданчик, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується;
  • ярмарки, дозволи на проведення яких надають органи місцевого самоврядування та мають забезпечувати дотримання вимог законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» і «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

У Держпродспоживслужбі підкреслили, що при реалізації живої риби оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу.

«Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються», – йдеться у повідомленні.

Скільки часу може зберігатися риба у магазині

Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів.

Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C:

  • в осінньо-зимовий період – 48 годин;
  • у весняно-літній період – 24 години.

У Держпродспоживслужбі додали, що не підлягає продажу жива та охолоджена риба з:

  • ознаками паразитологічних захворювань;
  •  з каламутним слизом;
  • кислуватим запахом;
  • тьмяною лускою;
  • каламутними запалими очима.

Раніше ми писали, чи повинен покупець платити за товар, якщо він його розбив у магазині.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі