Люди, які мають серцево-судинні хвороби, можуть відчувати їх загострення час від часу. В Україні щороку госпіталізують понад 145 тисяч осіб з інсультами. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як уберегтися від інсульту та як розпізнати його симптоми.
Як розпізнати інсульт
Інсульт – це захворювання, яке виникає, коли кровоносна судина, яка переносить кисень і поживні речовини до головного мозку, закупорюється тромбом або розривається, а клітини відповідної частини мозку гинуть. У ЦГЗ пояснили, що розрізняють два види інсульту: ішемічний та геморагічний.
Існують фактори, які підвищують ризики інсульту. До них належить нездорове харчування, малорухливий спосіб життя, вживання тютюну й алкоголю, підвищений рівень артеріального тиску, холестерину та глюкози в крові, а також надмірна маса тіла та ожиріння.
Щоб розпізнати інсульт, необхідно попросити людину:
- усміхнутися;
- сказати просте речення, на кшталт «Мене звати», «Я йду на роботу»;
- підняти одну чи обидві руки;
- висунути язик (при інсульті язик викривлений або повернутий).
При наявності хоча б одного симптому:
- негайно телефонуйте 103 або 112 і чітко поясніть симптоми й стан людини;
- не давайте постраждалому їсти та пити! Через порушення функцій ковтання їжа може потрапити у дихальні шляхи;
- дозвольте госпіталізацію у профільний заклад охорони здоров'я.
Надважливо надати спеціалізовану допомогу в межах чотирьох годин після появи ознак інсульту. Що швидше буде надано таку допомогу, то менша ймовірність ускладнень і смерті.
Чи можна запобігти інсульту
Щоб знизити ризик інсульту, необхідно:
- Стежити за рівнем артеріального тиску – неконтрольована артеріальна гіпертензія є основною причиною інсульту. Важливо знати свої показники тиску, обов'язково вести щоденник вимірювань, регулярно приймати препарати, які призначив лікар.
- Контролювати рівень цукру та холестерину в крові – наявність цукрового діабету підвищує ризик інсульту, а високий рівень холестерину сприяє блокуванню артерій.
- Дотримуватися здорового харчування – воно є ефективним способом профілактики інсульту. На добу слід споживати 400-600 г (4–5 порцій) сезонних овочів та фруктів; морську рибу як джерело омега-3 жирних кислот, нежирне м'ясо та бобові; горіхи та насіння. Необхідно обмежити вживання їжі з високим вмістом насичених жирів і трансжирів: фастфуд, випічка, смажені страви, копченості. Також слід скоротити споживання солі – не більше 5 г на день.
- Скоротити споживання солі: рекомендовано споживати не більше 5 грамів солі на день (близько 1 чайної ложки).
- Бути фізично активним – щотижня слід приділяти принаймні 150 хвилин аеробній активності помірної інтенсивності. Це може бути швидка хода, їзда на велосипеді, аквааеробіка, піші прогулянки. Важливо проконсультуватись з лікарем чи фізичним терапевтом стосовно активності, яка підходить саме вам.
- Відмовитись від паління – воно значно підвищує ризик інсульту, оскільки сприяє утворенню тромбів, які можуть закупорити просвіт судини в головному мозку.
- Відмовитися від алкоголю – вживання алкоголю провокує підвищення артеріального тиску та ризик розвитку інсульту.
Раніше ми писали, як розпізнати симптоми інфаркту міокарда.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!