Радіаційна аварія: як можна захиститися від її наслідків

Поділитися
Рекомендації дали у МОЗ.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні тривають бойові дії. Ворог обстрілює житлові будинки, об'єкти критичної інфраструктури, вдається до ядерного шантажу та інших провокацій, не дотримуючись жодних принципів та правил ведення війни. Українці мають бути готовими до будь-яких ситуацій. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, що потрібно мати вдома, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії.

Що робити, якщо сталася радіаційна аварія

У МОЗ пояснили, що якщо у вашій місцевості трапилася радіаційна аварія, її можна перечекати в приміщенні.

Для цього заздалегідь потрібно підготувати:

  • Скотч, плівку, щільну тканину – якщо ви будете залишатися у будинку, а не в укритті. На всіх поверхнях осідатиме радіоактивний пил, тому потрібно ущільнити вікна, двері, а потім не підходити близько до них. Не можна користуватися зовнішніми системами вентиляції чи обігріву.
  • Мило та шампунь – після того, як ви зайшли у приміщення, потрібно змити з себе весь пил та бруд, та прийняти душ. Якщо такої можливості немає, то треба ретельно вимити руки, обличчя та відкриті ділянки шкіри. Не можна терти шкіру, щоб не пошкодити її та запобігти потраплянню радіоактивних речовин у рану.
  • Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття – коли ви змили з себе пил, треба переодягтися в чистий одяг. Брудний одяг та взуття необхідно акуратно запакувати у герметичні пластикові пакети та сховати якомога далі від людей чи домашніх тварин.
  • Їжe та воду – потрібно мати запас продуктів та питної води. Їх потрібно зберігати в герметичних контейнерах, а воду у пляшках. Важливо пам'ятати, що кип’ятіння не знезаражує воду від радіоактивних речовин. Проте водопровідну воду можна використовувати для миття, але не для споживання.
  • Лікарські засоби – вдома має бути запас необхідних медикаментів, які можуть знадобитися. У МОЗ підкреслили, що йодид калію слід приймати лише, якщо така вказівка була від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калію «для профілактики» без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю.
  • Засоби зв’язку – органи влади сповіщатимуть про ситуацію та даватимуть вказівки, то необхідно мати радіоприймач, який працюватиме від батарейок, телевізор, мобільний інтернет. Важливо отримувати інформацію лише від офіційних джерел.
  • Документи – у разі евакуації необхідно зібрати всі документи.

Раніше ми писали, які речі потрібно покласти українцям до тривожної валізки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі