Вчені: Скорочення споживання солі на 15% зможе запобігти смерті 8,5 млн людей у світі
Скорочення споживання солі на 15% може запобігти смерті 8,5 млн осіб по всьому світу у наступному десятилітті, йдеться у висновках дослідження, опублікованого у британському медичному журналі - British Medical Journal.
Автори роботи закликають ООН звернути увагу на той факт, що після боротьби з палінням зниження надмірного вмісту солі у раціоні людей - це найефективніший спосіб покращити здоров'я населення планети.
На думку вчених, домагатися скорочення споживання людьми солі краще не соціальною рекламою, а регулюванням державами своєї харчової промисловості. Більша частина солі, яка надходить в організм людини з їжею, додається при виготовленні продуктів на харчових підприємствах.
Якщо раніше існували сумніви з приводу негативного впливу солі на здоров'я людини, пишуть автори доповіді, то тепер сперечатися на цю тему безглуздо.
Сіль - тиск - інфаркт
Той факт, що сіль підвищує кров'яний тиск і збільшує ризик серцево-судинних захворювань, давно відомий - це підтверджують численні дослідження. Тепер світ повинен задуматися про те, як можна значно знизити споживання солі на практиці, вважають вчені.
В одній Америці скорочення споживання солі на третину з невеликим дозволить системі охорони здоров'я заощадити до 24 млрд дол на рік і врятувати десятки тисяч життів. Але враховуючи той факт, що 70% всіх інфарктів і серцевих нападів припадає на країни, що розвиваються, ефект від зменшення солі в їжі буде глобальним, - вважають автори дослідження.
Однак орган, що представляє солепереробну індустрію - північно-американський Інститут солі - відкидає результати дослідження, заявляючи, що необхідність зниження споживання солі - це міф, заснований на популярних у суспільстві помилках, а не на об'єктивних наукових даних.
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку
