Також у місті забороняється реалізація салатів, омлетів, рубаних виробів з м'яса, птиці та риби, соусів, картопляного пюре, відварних макаронних виробів, а також компотів і напоїв на наступний день після виготовлення.
За словами медика, контроль за об'єктами громадського харчування посилено у зв'язку зі спалахом холери у Маріуполі, а також зростанням захворюваності на гострі кишкові інфекції і сальмонельоз серед населення.
З червня показник захворюваності на ГКІ у Маріуполі перевищив рівень аналогічного періоду минулого року у 2,7 раза і Середньобагаторічний рівень на 42,8% (всього було зареєстровано 80 випадків, показник на 100 тис. населення склав 16,0). Зростання захворюваності на кишкові інфекції відзначалося на тлі реєстрації випадків холери (22 випадки з 29 травня по 14 липня) і зростання захворюваності на сальмонельоз - 67 випадків за 6 місяців 2011 року (з них 23 випадки - у червні), що перевищило показник минулого року в 2,1 раза.
«При епідеміологічному розслідуванні випадків захворювань на гострі кишкові інфекції серед маріупольців за останні два тижні і опитуванні хворих було встановлено, що вони вживали кулінарні вироби та салати, виготовлені підприємствами громадського харчування Маріуполя», - зазначив Г.Гусаков.
За його словами, показники мікробіологічної безпеки кулінарної продукції, що виробляється підприємствами громадського харчування Маріуполя, погіршилися.
«Відповідальність за виконання постанови покладається на керівників підприємств громадського харчування Маріуполя. У свою чергу СЕС посилить контроль за процесом приготування страв», - попереджає Гусаков.
Нагадаємо, станом 13 липня, у Маріуполі зареєстровано 22 випадки захворювання на холеру, викликаних холерним вібріоном О1 серогрупи, біовар Ель-Тор, серовар Огава і 10.
При цьому, на даний момент 20 хворих і 9 носіїв вібріонів у зв'язку з одужанням після завершення лікування та отримання 3 негативних результати дослідження на холеру виписано.
Продовжують лікування 2 хворих і 1 носій, стан їхнього здоров'я стабільний.
Висновки санепідемстанції свідчать про те, що джерелом спалаху холери у Донецькій області стали каналізаційні стоки.