На думку експертів, сумарна фізіологічно обгрунтована річна потреба українців у рибі та інших морепродуктах становить близько 1 млн. тонн — не менш як 20 кг за рік на людину. За рахунок власного вилову і риборозведення Україна спроможна забезпечити лише 250—300 тис. тонн щороку. Цим пояснюється пильний інтерес провідних рибальських країн до українського ринку, адже його потенціал — 600 тис. тонн риби і близько 35,5 тис. тонн морепродуктів.
Щорічний міжнародний круглий стіл «Тенденції розвитку рибного ринку України на 2008—2009 рр.», який став уже традиційним, відбувся в Києві цього тижня й зібрав провідних експортерів мороженої риби та морепродуктів з Норвегії, В’єтнаму, Фарерських островів, Ісландії, Шотландії, Канади, Іспанії, Великобританії, США, Бельгії і багатьох інших країн, а також представників посольств, фінансових установ, страхових компаній, керівників і представників галузевих міністерств, відомств, Спілки промисловців і підприємців, інших державних структур і професійних об’єднань України. Організатором круглого столу виступила торговельна холдингова компанія «Скандинавія», яка впродовж уже 16 років має авторитет найбільшого імпортера мороженої риби та морепродуктів на вітчизняному ринку.
Збільшення кількості та розширення асортименту свіжомороженої продукції стало головною темою засідання. У центрі обговорення були стан і тенденції рибного ринку, можливості розширення географії постачальників та асортименту продукції, результати співпраці минулих років щодо задоволення попиту українських споживачів на рибу та морепродукти.
З грунтовною доповіддю про ситуацію на рибному ринку України виступила президент компанії «Скандинавія» Олена Якименко. Згідно з наведеними нею даними, уже до 2010 року споживання риби та морепродуктів у нашій країні досягне міжнародних норм — 20 кг на людину. Це попри те, що вилов риби українським риболовецьким флотом скоротився на 9,4% порівняно з 2006 роком, а частка його улову на ринку не перевищує 10%.
Яку ж рибу ми споживаємо? Насамперед це традиційні оселедець, скумбрія, мойва, хек. Проте зростає попит на пангасіуса, лосося, путасу і форель. Можна сказати, що за споживанням оселедця ми попереду всієї планети, але не тільки нею живий український споживач. Стабільно збільшуються поставки скумбрії, найбільш універсальної для переробки, не зменшується популярність мойви, а путасу — один із лідерів рибних поставок в Україну. Б’є рекорди пангасіус, імпорт якого з В’єтнаму за три роки зріс у 80 разів — до 18 тис. тонн! У 10 разів за два роки збільшилося споживання креветок.
За круглим столом відбувся діалог між бізнесом і владою, під час якого сторони дійшли загальної думки про те, що наповнення ринку якісною продукцією є їхнім спільним завданням, а вступ України до СОТ відкрив нові перспективи для вітчизняних і зарубіжних підприємців. Свою зацікавленість і готовність до співпраці в розвитку ринку риби та морепродуктів висловили представники вітчизняних і зарубіжних фінансових інституцій.
У рамках круглого столу відбулася презентація чергового логістичного центру компанії «Скандинавія». (Нагадаємо, що два логістичні центри в неї вже є — у Києві та Бердянську.) Новий логістичний митний холодильний комплекс буде збудований за 20 км
від Києва поблизу міжнародної автостради Київ—Одеса і неподалік залізничної магістралі. До його складу ввійдуть вантажний митний комплекс і склад із мультитемпературним режимом, також буде забезпечено цілодобове приймання та відвантаження продукції. Тут передбачено електронний облік, оренду офісів і сухих складів, готель, автостоянку, надання банківських послуг, високотехнологічну рибопереробку. Холодильний комплекс планується побудувати протягом одного року, а весь об’єкт буде здано в експлуатацію через два роки. Очевидним є прагнення компанії «Скандинавія» показати всьому світові, що в Україні до рекомендації дієтологів «жодного дня без риби!» ставляться з усією серйозністю.