Нескінченні хроніки однієї кримінальної справи

Поділитися
Закінчення справи міліцейських перевертнів, про яку неодноразово писала преса, зокрема наше видання, знову опинилося під великим питанням у зв’язку з тяжкою хворобою ще одного із суддів, котрі її розглядають...

Закінчення справи міліцейських перевертнів, про яку неодноразово писала преса, зокрема наше видання, знову опинилося під великим питанням у зв’язку з тяжкою хворобою ще одного із суддів, котрі її розглядають. Таким чином, справа, що розглядалася у суді безпрецедентно довго — впродовж чотирьох років, виявилася відкинутою до старту. З весни нинішнього року її вивчатиме колегія суддів від самого початку.

Ця подія викликала бурхливу радість у певної частини підсудних — колишніх працівників МВС, яким так і не пред’явили обвинувачення в бандитизмі, — їм інкримінують лише окремі епізоди. Тепер ці підсудні цілком упевнені в тому, що не будуть засуджені до позбавлення волі по закінченні строку давності. До речі, питання про те, чому свого часу не було пред’явлене обвинувачення діючим співробітникам, безпосередньо пов’язаним із нині покійним ватажком банди І.Гончаровим, залишається на совісті прокуратури. Тим часом інші підсудніцивільні особи (наприклад Дубовий), використані співробітниками міліції — членами банди — тільки в одному епізоді, мали вийти на свободу, оскільки вже відсиділи своє за час, доки тривали суд і слідство. Але вони залишаться за гратами, незважаючи на те, що строки їх покарання за інкримінованими статтями минули: навіть якби хотів, суд не зможе випустити підсудних до вироку у справі. Та хіба мало на совісті нашої повільної й підсліпуватої Феміди таких обвинувачуваних, які стали в результаті судового розгляду потерпілими? Зате основних дійових осіб, ядро банди, такий розклад дуже влаштовує.

Генпрокурор Олександр Медведько в недавньому інтерв’ю «ДТ», зокрема, зазначав із приводу невиправдано затягнутого судового розгляду: «Справа ця справді непроста. Ви ж пам’ятаєте, якою була смерть Гончарова. Ну, а впливати на суд ми не можемо, ми ж тепер не здійснюємо нагляд, а є просто стороною у справі. Понад те, суддя, який розглядав справу, на жаль, помер, тому повторно проводиться судове слідство. Втім, сподіваємося, що у справі перевертнів усе-таки буде винесено вирок». За словами О.Медведька, кримінальна справа, яку було порушено за фактом замаху на свідка, що перебував під охороною, розслідувалася і розслідується, СБУ і МВС дано відповідні доручення про встановлення осіб, котрі скоїли замах, але позитивного результату немає.

В інтерв’ю «ДТ» (№ 24 від 4 липня 2008 р.) підполковник УБОЗ В. Кошмяков, який брав особисту участь у ліквідації банди, стверджував, що є дуже велика ймовірність виходу на волю працівників міліції, котрим інкримінується скоєння десятків тяжких злочинів. І що, крім об’єктивних труднощів, які є в суду, на обвинувачуваних, котрі вибрали тактику максимального затягування моменту винесення вироку, працює час. Він також казав, що залишається реальна загроза життю і здоров’ю учасників кримінального судочинства, яке стосується діяльності цієї банди.

А от як стало відомо із джерел у прокуратурі, недавно в Київській області було виявлено тіло батька одного з членів опергрупи з супроводу цієї кримінальної справи. Тіло літнього чоловіка мало явні ознаки насильницької смерті. На місце події він не міг дійти сам — відповідних слідів не виявили, незважаючи на чималу кількість снігу. Очевидно, його вивезли у безлюдне місце машиною й викинули з переламаними ногами помирати на морозі. На місці виявлено численні сліди крові, які свідчать про намагання потерпілого пересуватися. Колись такі справи, що стосуються членів сімей співробітників, зі зрозумілих причин завжди розслідувалися з особливою ретельністю. Нині ж, незважаючи на очевидні факти й на те, що такі справи тепер є прямою підслідністю МВС (навіть не треба турбувати прокуратуру), у «кращих» сучасних традиціях, цей злочин приховали — кримінальну справу за фактом смерті так і не було порушено.

Очевидно, в цій ситуації Управління внутрішньої безпеки діяло традиційно, про що неодноразово писало «ДТ», — тобто самоусунулося. Цей звичай зберігся, незважаючи на зміну керівництва ВБ, очолюваного нині колишнім начальником особистої охорони О.Мороза.

Очевидно, хоч міністр внутрішніх справ рапортує у Верховну Раду, що супровід справи переветнів перебуває під його особистим контролем, він не в змозі захистити членів опергрупи від своїх підлеглих...

А засоби масової інформації, напевно, зможуть писати про цю безпрецедентну і по суті, і за кількістю дивних збігів, і за термінами розгляду справу ще довгі роки.

Довідка «ДТ»

Як пам’ятають наші читачі, у столиці та її передмісті діяла банда, до складу якої входили працівники міліції, що займалися викраденням із наступною вимогою викупу. Жертву вбивали у будь-якому разі. Викрили дії бандитів у погонах їхні ж колеги — працівники органів внутрішніх справ. Частина перевертнів — вихідці з відомства збіглого генерала О.Пукача, розшукуваного у зв’язку зі справою Г. Гонгадзе, а один із перевертнів керував відбором кадрів для служби розвідки МВС. Безпрецедентну справу довели до суду.

Ця кримінальна справа перебувала й перебуває під особистим контролем міністрів внутрішніх справ і двох останніх президентів України. Її неодноразово обговорювали у Верховній Раді. МВС і Генпрокуратурі доводилося відповідати на депутатські запити, направлені у зв’язку особливостями розслідування справи народними депутатами України.

Під час своєї першої закордонної поїздки в чині президента Віктор Ющенко докладно розповідав у Європі про те, що справу перевертнів передано в суд. Через чотири роки ця справа, яку суд розглядав немислимо довго, опинилася у своїй відправній точці.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі