UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін попередив Байдена, що той "грає з вогнем"

Китаю не подобається загравання США з Тайванем, який Пекін вважає своєю територією.

Китай у вівторок привітав віртуальну зустріч між лідером КНР Сі Цзіньпіном і президентом США Джо Байденом як надію на покращення відносин, тоді як США поставилися до переговорів більш стримано, оскільки дві найбільші держави світу прагнуть знизити напруженість, що зберігається більше року.

Агентство AP пише, що лідери Китаю та США, схоже, припинили використовувати ворожу риторику на своїй першій офіційній зустрічі після вступу Байдена на посаду. Сі привітав американського лідера як свого "старого друга", а речник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь сказав, що обмін думками був відвертим і конструктивним.

"Якщо відносини між Китаєм і США не можуть повернутися в минуле, вони повинні дивитися в майбутнє", - сказав Чжао, назвавши зустріч "сприятливою для зростання позитивних очікувань... для відносин між США і Китаєм".

Однак обидві сторони твердо дотримувалися своїх позицій щодо питань, які поділяють Вашингтон і Пекін. Сі попередив, що США та Тайвань грають з вогнем щодо самоврядного острова, який Китай вважає частиною своєї території.

Обидва спробували закінчити різке погіршення відносин, яке прискорилося за колишнього президента США Дональда Трампа і розгорілося після того, як Байден став президентом у січні. Відеоконференція, що тривала понад три години, відбулася у вівторок вранці у Пекіні та у понеділок увечері у Вашингтоні.

І Байден, і Сі, здавалося, були сповнені рішучості знизити температуру у відносинах, які для обох сторін є найбільш значущими – і часто неспокійними – на світовій арені.

"Як я вже говорив раніше, мені здається, що наша відповідальність як лідерів Китаю та США полягає в тому, щоб конкуренція між нашими країнами не переходила в конфлікт, навмисний чи ненавмисний", - сказав Байден Сі на початку зустрічі.

Білий дім не покладав великих надій на цю зустріч і не зробив жодних важливих заяв після неї, пише агентство. Проте представники Білого дому заявили, що між двома лідерами відбувся змістовний обмін думками.

Вони довго обговорювали Тайвань, повідомили у США. Напруженість посилилася, оскільки Китай останнім часом спрямовує все більше винищувачів у бік острова, а США та їхні союзники проводять військові кораблі через Тайванську протоку. Держсекретар США поставив ультиматум Китаю у разі нападу на Тайвань.

Читайте також: Конфлікт між США та Китаєм через Тайвань розгоряється з новою силою

Сі звинуватив у напруженості Тайвань, який шукає підтримки США для досягнення незалежності, а деякі американці використовують Тайвань для стримування Китаю, йдеться у китайській заяві за підсумками зустрічі.

"Такі дії вкрай небезпечні, це все одно, що грати з вогнем. Той, хто грає з вогнем, обпалиться", - йдеться у заяві.

Минулого тижня китайські військові сили провели навчання поблизу Тайваню у відповідь на візит делегації Конгресу США на острів.

Білий дім повідомив, що Байден підтвердив, що США дотримуватимуться своєї давньої політики "одного Китаю", яка визнає Пекін як уряд Китаю, але допускає неформальні відносини та оборонні зв'язки з Тайбеєм. Байден також дав зрозуміти, що США "рішуче виступають проти односторонніх зусиль зі зміни статус-кво або підриву миру та стабільності через Тайванську протоку", - йдеться у заяві Білого дому.

Читайте також: Конфлікт між США та Китаєм через Тайвань розгоряється з новою силою

Пентагон у щорічній доповіді Конгресу про збройні сили Пекіна висловив занепокоєння щодо посилення тиску з боку Китаю на Тайвань, а також щодо хімічних, біологічних та технологічних досягнень країни. Особливу увагу в доповіді було приділено зростаючому ядерному арсеналу Піднебесної.

Але згідно з звітом корпорація Rand, Росія та Китай поки що не можуть зрівнятися з військовою потужністю Америки, навіть якщо об'єднають сили.

Військово-політична напруга в Азії загрожує глобальній безпеці. Детальніше читайте в статті Сергія Корсунського "Чи буде у світі нова велика війна, і де вона може розпочатися".