UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розгортання ракет і навчання в Європі: про що США хочуть говорити з РФ у Женеві – WP

Білий дім хоче перевірити, чи Москва серйозно налаштована на вирішення конфлікту в Україні, чи шукає привід для агресії.

Сполучені Штати планують обговорити з Росією розгортання ракет і масштаби військових навчань у Європі для зниження напруженості на російсько-українському кордоні, пише The Washington Post із посиланням на джерела, знайомі з підготовкою до переговорів.

Делегації обох країн на чолі із заступником держсекретаря США Венді Шерман і заступником міністра закордонних справ РФ Сєргєєм Рябковим зустрінуться у Женеві 10 січня.

«Білий дім хоче перевірити, наскільки серйозно Москва налаштована на врегулювання конфлікту в Україні через дипломатію, чи висуває нездійсненні вимоги як привід для затягування вирішення питання або для повномасштабного вторгнення», - йдеться у матеріалі.

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер поділився з журналістами очікуваннями від майбутніх переговорів: «Ми маємо намір вести відкритий, чесний та серйозний діалог щодо європейської безпеки з росіянами за столом».

Карпентер також наголосив на неготовності американських дипломатів у процесі переговорів «переступати через голови», тим самим підтвердивши прихильність США принципу «нічого про Україну без України».

Співрозмовники журналістів стверджують: у Женеві американська делегація планує з'ясувати, чи продовжать росіяни наполягати на нездійсненних вимогах, наприклад, на юридичних гарантіях НАТО не розширюватися на схід, чи натомість зосередяться на тих сферах, де є поле для переговорів.

«Якщо росіяни прийдуть у понеділок і говоритимуть лише про розширення НАТО, ми опинимося в безвиході. Думаю, що адміністрація (президента США Джо Байдена – ред.) готова дати відсіч – це не обговорюється. Але якщо росіяни схочуть поговорити про проблеми контролю над озброєннями, потрібно провести дискусію – і це підвищить ймовірність дипломатичного врегулювання кризи», - вважає експертка з питань Росії у Центрі нової американської безпеки Андреа Кендалл-Тейлор.

Читайте також: У Держдепі США конкретизували теми переговорів із РФ у Женеві

Розмістивши військових поблизу кордонів України, Кремль висунув ультиматум, фактично закликаючи Захід погодитися на «переписування» геополітичного порядку в Європі на умовах Москви.

10 січня Росія та США проведуть переговори щодо України у межах платформи Стратегічного діалогу з безпеки. Протягом 11-12 січня відбудуться двосторонні та багатосторонні переговори союзників по НАТО з Росією. 7 січня міністри закордонних справ країн НАТО погодили спільну позицію перед російсько-американськими переговорами.

Того ж дня відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та держсекретаря США Ентоні Блінкена. Блінкен запевнив Україну у незмінній підтримці Сполучених Штатів.

Водночас американський телеканал NBC News повідомив: США готові обговорювати з Росією скорочення чисельності військ та навчань у Східній Європі. Але в Пентагоні інформацію журналістів, як і можливі «поступки» Росії, заперечують.

ZN.UA пропонує читачам поміркувати над тим, про що домовилися і (не) домовилися американський, український і російський лідери, що чекає на Україну в середньостроковій перспективі й до чого варто готуватися вже зараз: