UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 100 країн вакцинували менше 10% населення. Україна на дні рейтингу

Україна повністю вакцинувати лише 9 осіб

Яскравою ознакою нерівноправності в боротьбі з пандемією ковіду є те, що майже 100 країн частково вакцинували менш як 10% свого населення, в той час, як деякі країни, включаючи США, наближаються до рівня вакцинації понад 50% і стикаються зі зростаючим тиском, щоб допомогти решті світу надолужити згаяне, пише журнал Forbes.

США провели часткову вакцинацію майже половини свого населення, проте 91 країна провела часткову вакцинацію менш як 10% своїх громадян, згідно з даними трекера, опублікованого газетою The New York Times з використанням цифр Our World In Data. Згідно з цими даними, в Україні вакцинували всього 1,2 людини на сотню людей. Повністю в Україні вакциновані лише 9 осіб.

У 91 країну входять багатші країни, такі як Японія (1,5%) і Нова Зеландія (2,9%), але більшість країн менше за розміром і бідніші.

Наприклад, тільки 2% жителів Африки, найбіднішого континенту світу, пройшли вакцинацію.

Індія частково вакцинувала лише 8,7% свого населення, а Росія - 7,9%.

Більші країни - Мексика, Індонезія, Бангладеш, Колумбія і Південна Корея - також знаходяться на рівні нижче 10% вакцинації.

До іншим країнам з частковою вакцинацією менше 10% відносяться: В'єтнам, Габон, Камерун, Нігер, Лівія, Папуа-Нова Гвінея, Сирія, Вірменія, Киргизстан, Мавританія, Замбія, Малі, Намібія, Мозамбік, Тимор-Лешті, Республіка Конго, Судан, Кабо-Верде, Кот-д'Івуар, Південна Африка, Бруней, Сьєрра-Леоне, Гондурас, Нігерія, Пакистан, Уганда, Іран, Афганістан, Єгипет, Гамбія, Гвінея, Ірак, Сомалі, Венесуела, Гватемала, Нікарагуа, Грузія, Джібуті, Україна, Тринідад і Тобаго, Парагвай, Ангола, Узбекистан, Таїланд, Кенія, Малаві, Лаос, Ботсвана, М'янма, Того, Північна Македонія, Сенегал, Малайзія, Білорусь, Перу, Туніс, Есватіні, Гана, Руанда, Молдова, Еквадор, Екваторіальна Гвінея, Багамські Острови, Ліван, Болівія, Оман, Сан-Томе і Принсіпі, Ямайка, Казахстан, Йорданія, Суринам, Фіджі, Чорногорія, Непал, Болгарія, Домініканська Республіка, Камбоджа, Коста-Рика, Маврикій і Азербайджан.

"Зараз переважає ковід-апартеїд", - заявив президент Намібії Хейг Гейнгоб на брифінгу для преси ВООЗ на початку квітня, порівнюючи світову кількість вакцин з південноафриканською системою апартеїду.

При нинішніх темпах, що становлять близько 3 мільйонів доз на день, США знадобиться ще близько трьох місяців, щоб вакцинувати 75% свого населення, повідомляє Bloomberg.

Світові зусилля по вакцинації, за прогнозами, виявили глобальний розрив в багатстві. За даними Bloomberg, за станом на квітень, 40% вакцин, введених в усьому світі, були зроблені у 27 багатших країнах, що становить всього 11% від загальної чисельності населення світу. У п'ятницю ВООЗ назвала несправедливість у розподілі вакцин обурливим явищем і закликала багатші країни безоплатно передавати вакцини в рамках своєї програми по спільному використанню вакцин проти COVAX. Поки що за цією програмою доставлено 40,5 мільйона доз в 118 країн. У планах ще 2 мільярди до кінця року.

Всього у світі зробили понад 1 мільярда щеплень проти ковіду, пише Fortune. Досягнення такої позначки всього лише за рік існування глобальної пандемії є безпрецедентним, а також плодами кампанії з імунізації, подібної до якої ми ще ніколи не бачили. Але це не означає, що близько однієї восьмої населення світу було повністю вакциновано. Це просто означає, що було введено багато доз, будь то одне або два щеплення одній людині.

Найпопулярніші у світі вакцини проти ковіду у світі

Всього три вакцини від компаній Pfizer/BioNTech, Moderna та Johnson & Johnson схвалені Управлінням з контролю за продуктами й ліками США. Але сьогодні у світі налічується 110 кандидатів на вакцину, 14 з яких схвалені, згідно з трекером NYT.

Як показав приклад хаотичного застосування вакцин в Європі та Австралії, види вакцин, на які спирається регіон, можуть диктувати хід кампаній з імунізації.

Вакцина AstraZeneca/Oxford, яка зіткнулася з потенційними побічними ефектами згортання крові, до теперішнього часу вводиться в більшості країн світу, а точніше - в 135 країнах. Далі йдуть дводозові вакцини мРНК Pfizer/BioNTech та Moderna, за якими йде китайська вакцина від Sinopharm.

Читайте також: США віддадуть 60 млн доз вакцини AstraZeneca іншим країнам

16 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов виступив в парламенті на годині запитань до уряду. На тлі постійних зривів плану вакцинації, Степанов пообіцяв всеосяжну імунізацію українців в цьому році. У чому ще маніпулює міністр, розповідаючи про боротьбу з пандемією в Україні, читайте в статті Алли Котляр «Епідемія маніпуляцій» в ZN.UA.