Пандемія будує нову форму «вакцинного колоніалізму» — The Guardian

Поділитися
Нерівномірний розподіл вакцин все ще становить глобальну загрозу.

Застарілий колоніалізм відроджується? У міру того, як багаті західні країни розширюють програми вакцинації свого населення від COVID-19, значна частина решти планети все ще страждає від швидкого поширення коронавірусу. Світ довго буде боротися із наслідками пандемії та економічною кризою. Але нерівномірний та часто несправедливий розподіл вакцин веде до «нового вакцинного колоніалізму», пише британська газета The Guardian.

Багаті держави придбали вакцини у надлишковій кількості, тоді як за даними UNICEF, 130 країн все ще не почали вакцинацію. Деякі країни можуть не отримати широкий доступ до вакцин аж до 2023 року.

Серйозною проблемою у питанні розподілу вакцин є те, що жадібність урядів та корпорацій спричинила нову та небезпечну форму глобальної нерівності.

США зберігають велику кількість вакцин. Колишній американський президент Дональд Трамп відмовився брати участь у глобальній ініціативі Covax, яка спрямована забезпечити розповсюдження 2 млрд доз вакцин у бідних країнах. Американський лідер Джо Байден приєднався до Covax, але пріоритетом поставив забезпечення первинної вакцинації американців - навіть якщо це означає, що деякі дози вакцин залишаться невикористаними.

Після критики Байден погодився надати надлишок вакцин Мексиці та Канаді. Хоча, це не виглядає як чистий прояв щедрості, а швидше акт власних інтересів, покликаний забезпечити, щоб процес вакцинації США не був підірваний через наявність на американських кордонах невакцинованих громадян інших країн.

Канада також визначає власні пріоритети за рахунок інших країн. Попри широку міжнародну критику, Канада вирішила використовувати Covax для власної вигоди.

Решта західних країн теж вдається до подібної поведінки. ЄС замовив 1,6 мільярда доз для свого дорослого населення, яке складає приблизно 375 млн людей. Велика Британія замовила 219 млн доз щеплень для своїх 54 млн дорослих громадян (надлишок 165 млн доз вакцини), Тоді як Канада замовила 188 млн щеплень для своїх 32 млн дорослих громадян (надлишок 156 мільйонів).

Звісно, не можна просто сліпо критикувати дії країн: багато вакцин є дводозними і наявність певного резерву щеплень може мати сенс. Але все-таки, багаті країни часто переходять межі у своїй «вакцинній політиці».

Корпорації підживлюють значну частину нерівності і створюють дефіцит того, що повинно бути глобальним суспільним благом. Вакцини можуть вироблятися по всій планеті, але патенти, що належать фармацевтичним компаніям, не дозволяють налагодити масове виробництво. Оксфордський університет спочатку пообіцяв створити вакцину з відкритим кодом, яку зможе виготовляти кожне підприємство, яке здатне це робити. Це дозволило б багатьом країнам самостійно виробляти власні вакцини.

Але Оксфорд підписав угоду з британсько-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca, надаючи їй єдині права без будь-яких зобов'язань підтримувати низькі ціни на вакцини.

Існує чіткий моральний імператив для більш справедливого розподілу вакцин та випуску патентів на вакцини. Багаті держави зможуть відносно легко подолати довгострокові наслідки пандемії. Однак менш заможні країни вже сильно страждають від руйнівних економічних наслідків і, ймовірно, потраплять у цикл нескінченних боргів за рахунок позик.

Але якщо коронавірус буде продовжувати розповсюджуватися в будь-якій точці планети, збільшується ймовірність мутації вірусу та повернення його до вакцинованих багатих країн. Це збільшує ризик реалізації найбільш песимістичного сценарію - вічної пандемії.

Світ небезпечно близький до епохи, коли вакциновані та невакциновані країни будують нову форму колоніалізму. Необхідно протистояти вакцинному апартеїду, резюмує видання.

Наразі є достатньо вакцин від коронавірусу, щоб повністю вакцинувати близько 5% світового населення, але розподіл щеплень виявився занадто нерівномірним. Більшість вакцин «захопили» найбагатші країни.

Наразі 40% від глобальної кількості вакцин проти COVID-19 отримали люди 27 багатих країн, громадяни яких становлять 11% світового населення. За даними аналізу даних, зібраних Bloomberg Vaccine Tracker, менш розвинені країни наразі отримали лише 1,6% вакцин від COVID-19.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі