UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАБУ пояснили ситуацію зі справою про закупівлю вакцини від коронавіруса

У Бюро підкреслили, що дії детективів жодним чином не спрямовані на зрив закупівлі препаратів.

У Національному антикорупційному бюро підтвердили, що детективи розслідують справу про можливу переплату під час закупівлі Міністерством охорони здоров'я вакцини від коронавіруса. У відомстві підкреслили, що дії слідства жодним чином не спрямовані на зрив закупівлі, а також нагадали про презумпцію невинуватості.

«Сам факт початку розслідування не є доказом провини або підтвердженням вчинення злочину... Детективами не проводилося жодних слідчих дій, що могли б бути розцінені, як перешкоджання діяльності із закупівлі вакцин для України», - йдеться в повідомленні, поширеному пресслужбою Бюро ввечері у вівторок, 16 лютого.

При цьому в НАБУ не забули згадати, що МОЗ не вкладається в обіцяні ним же скроки старту процесу масової вакцинації. Підкресливши, що початок розслідування «ніяк не може створити перешкод для закупівель вакцин у постачальників, тим більше вже після закінчення терміну обіцяного початку вакцинації».

У НАБУ нагадали, що кримінальне провадження було зареєстровано за заявою керівництва ДП «Медичні закупівлі України». А також про те, що Кримінально-процесуальний кодекс зобов'язує правоохоронний орган обов'язково вносити відомості у ЄРДР і реєструвати првадження після отримання кожної заяви.

«Ми обов'язково поінформуємо суспільство про результати розслідування. До того моменту просимо всіх причетних до цього розслідування осіб і організації утримуватися від розголошення відповідної інформації. Вчиняючи інакше, ви не тільки шкодите розслідуванню, розголошуючи його таємницю, але й реально можете своїми діями і коментарями завдати шкоди інтересам держави і суспільства», - заявили в НАБУ.

Бюро закликало фігурантів справ про топ-корупцію «на маніпулювати фактами», а «ефективно виконувати покладені на них зобов'язання».

Читайте також: У МОЗ назвали нову дату початку вакцинації проти COVID-19

У зриві термінів вакцинації НАБУ звинуватив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він також висловив претензії керівництву ДП «Медзакупівлі України», за заявою якого НАБУ зареєструвалопровадження про закупівлю вакцин з імовірною переплатою майже в 2 млн доларів. При закупівлі цієї партії МОЗ діяв в обхід профільного ДП, скориставшись послугами компанії-посередника.

Такий варіант розвитку подій прогнозувався напередодні, відразу ж після того, як стало відомо про рішення уряду підтримати правку, що дозволяє звільнити директора НАБУ Артема Ситника.

Автором правки став міністр юстиції Денис Малюська. Він стверджує, що діяв з метою «закрити діру в законі і врегулювати статус НАБУ і його директора». За даними джерел ZN.UA в Офісі президента, ініціатива з правкою стала результатом вкрай наполегливого прохання президента Володимира Зеленського.

Взаємини Зеленського і Ситника різко зіпсувалися через те, що НАБУ активно розслідує справу щодо заступника голови ОП Олега Татарова і відмовляється віддавати її іншому слідчому органу. Ще одним каменем спотикання стала справа про закупівлю Міністерством охорони здоров'я вакцин від коронавируса з імовірною переплатою.

На спробу звільнення Ситника вже звернули увагу в адміністрації президента США Джо Байдена.