У САП підтвердили відкриття справи щодо закупки вакцини проти коронавірусу

Відео Доповнено
Поділитися
У САП підтвердили відкриття справи щодо закупки вакцини проти коронавірусу © pixabay/hakangerman
Щоправда, деталей у САП не розповіли.

Національне антикорупційне бюро відкрило справу щодо закупки вакцини проти коронавірусу. Про це заявив в. о. голови Спеціалізованої прокуратури Максим Грищук під час презентації звіту про діяльність Національного антикорбюро та САП за ІІ півріччя 2020 року.

“НАБУ дійсно почало розслідування щодо закупки вакцини”, - заявив Грищук.

При цьому він не розповів про деталі справи. Керівник САП лише зазначив, що розслідування почали 3 лютого. Грищук також не повідомив про те, за якою статтею порушено справу.

При цьому директор НАБУ Артем Ситник вважає, що питання вакцини проти коронавірусу "тільки починає набирати актуальності".

"У НАБУ вже давно сформовані підрозділи, які працюють за спеціалізацією і щодо Міністерства охорони здоров'я, є цілий підрозділ детективів, які займаються, серед іншого, питаннями, що стосуються охорони здоров'я. Ми усвідомлюємо, що актуальність питання охорони здоров'я не тільки не буде втрачати актуальність, а навпаки. Ми бачили дуже багато публікацій з приводу вакцин, розуміємо, що там нас чекатиме відповідь", - заявив Ситник.

При цьому на сайті Ради громадського контролю повідомили про те, що НАБУ відкрило справу про можливе зловживання при закупівлі китайської вакцини Sinovac Biotech по $ 17,85 за дозу за допомогою компанії-посередника. Зазначено, що попередньо справу кваліфікують як зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Раніше повідомлялося про те, що компанія "Лекхім" попросила українську владу відстрочити поставки першої партії китайської вакцини проти COVID-19 в той же день, коли НАБУ відкрило справу про можливу закупівлю препарату за завищеною ціною.

Нагадаємо, в грудні минулого року Україна уклала контракт з компанією Sinovac Biotech на поставку 1,9 млн доз вакцин проти коронавірусу. Це може забезпечити вакцинацією 957 тисяч українців з 38 мільйонів, тобто всього близько 2,5% населення. При цьому ефективність китайського препарату становить лише 50,3%.

Пізніше народна депутатка з "Голосу" Олександра Устінова заявила про те, що Україна могла закупити вакцину проти коронавірусу в шість разів дешевше, до того ж ту, що закуповує Всесвітня організація охорони здоров'я. Однак, за її словами, через те, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ручному режимі зірвав постачання відповідної вакцини, Україна отримає китайську, яка не тільки дорожча, але й менш ефективна.

При цьому починаючи з весни 2020 року, Максим Степанов декларував, що веде переговори з виробниками вакцин. За цей час до грудня минулого року забезпечити населення вакцинами змогли не тільки багаті Канада, США і країни ЄС. Договори на передзамовлення зробили, наприклад, Еквадор, Коста-Ріка, Панама, Ліван, Перу, Філіппіни, Марокко. Україна ж, всупереч словам міністра, змогла за весь той час підписати договір лише з компанією Sinovac Biotech.

Детальніше про те, чи варто Україні сподіватися, що затверджений в кінці грудня минулого року план вакцинації буде виконаний, читайте у статті редакторки розділу "Соціум" Алли Котляр "Антиділа".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі